Biden na drugi vrh za demokracijo povabil 121 držav

Ameriški predsednik Joe Biden je na drugi virtualni vrh za demokracijo, ki se začenja danes, povabil 121 držav. State Department ob tem kriterijev za vabila ni pojasnil. Madžarske, Turčije in Singapurja tako denimo ni med povabljenimi, Slovenijo pa bo na daljavo zastopala predsednica republike Nataša Pirc Musar.

 

Na eni od številnih tematskih razprav bo Pirc Musar sodelovala že danes, uradni govori predsednikov in drugih voditeljev držav pa bodo na vrsti v sredo.

Predsednica bo sodelovala na tematski razpravi o pravični obravnavi in enakosti spolov, v sredo pa prav tako po videopovezavi na plenarnem zasedanju voditeljev. Iz njenega urada so sporočili, da je njena udeležba potrditev zavezanosti Slovenije spoštovanju, udejanjanju in varstvu demokracije, vladavine prava in človekovih pravic doma in po svetu.

Danes je že potekal stranski dogodek o Ukrajini, ki sta ga na daljavo povezovala ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski in ameriški državni sekretar Antony Blinken. Bidna danes ni v Washingtonu in bo svoj vrh uradno odprl v sredo.

Iz Washingtona je letos vabilo prejelo osem držav, ki leta 2021 tega niso dobile, med njimi je tudi Bosna in Hercegovina.

“Demokracija in človekove pravice sta pod udarom po vsem svetu (…) Nezaupanje v vlade zaradi slabega gospodarskega in političnega napredka poganja polarizacijo in rojeva voditelje, ki spodkopavajo demokratične norme in ustanove,” so pred vrhom sporočili iz State Departmenta.

“Šibke državne zmogljivosti, šibka pravna država, velika neenakost in korupcija še naprej spodkopavajo demokracijo. Obenem avtoritarni voditelji spodkopavajo demokracije. Od napadov na novinarje in zagovornike človekovih pravic do vmešavanja v volitve. Hkrati širijo dezinformacije, da bi dokazali, da je njihov model boljši,” še piše v izjavi ameriškega zunanjega ministrstva.

“Kot je dejal predsednik Biden, moramo dokazati, da demokracija še vedno deluje in da lahko oprijemljivo izboljša življenje ljudi,” so še dodali.

Prvi Bidnov virtualni vrh za demokracijo je potekal decembra 2021, v imenu Slovenije se ga je udeležil takratni predsednik republike Borut Pahor.

Source
STA
Back to top button