Biden na čelo Nase postavlja nekdanjega demokratskega senatorja s Floride Billa Nelsona

Ameriški predsednik Joe Biden se je odločil, da na čelo vesoljske agencije Nasa postavi nekdanjega demokratskega senatorja s Floride in velikega podpornika vesoljskih programov Billa Nelsona, poročajo ameriški mediji. Naso trenutno vodi upravitelj Jim Bridenstine, ki ga je imenoval Donald Trump.

78-letnega Nelsona bo moral na položaj potrditi senat, kar ne bi smel biti problem. Naso bo prevzel v času, ko se vrača na Luno in pripravlja na pot človeške posadke do Marsa. Bela hiša naj bi izbiro naznanila že danes.

Nelsona je doletela čast, da je leta 1986 poletel v vesolje na raketoplanu Columbia. V orbiti je ostal šest dni. V senatu je vodil odbor za trgovino, znanost in transport, ki je nadziral proračun Nase in je vesoljski agenciji pomagal pri njenih prioritetah. Leta 2010 je predlagal zakon, ki je lani omogočil prvo pot astronavtov do Mednarodne vesoljske postaje (ISS) z raketo zasebnega podjetja SpaceX.

Po porazu na volitvah leta 2018 si je Nelson našel službo pri svetovalnem odboru Nase, ki se bo v času Bidnove vlade posvetila tudi znanstvenim raziskavam posledic podnebnih sprememb. Ena od posledic je zviševanje gladine oceanov, kar je posebej pomembno za Nelsonovo državo Florida. Čeprav jo trenutno vodijo republikanci, ki v te zadeve ne verjamejo.

Nelson je bil oster kritik imenovanja Jima Bridenstina na položaj upravitelja Nase, ker naj bi bil preveč strankarski, vendar pa je Nasa ne glede na to dosegla nekaj pomembnih uspehov v času njegovega mandata. Na primer nedavni pristanek roverja Vztrajnost na Marsu. Trump je bil namreč navdušen nad vesoljem in vesoljskimi programi, zato Nasi ni manjkalo denarja.

Source
STA
Back to top button