Biden izrazil prepričanje v uspešen dogovor o meji javnega dolga ZDA

Ameriški predsednik Joe Biden je danes pred odhodom na Japonsko, kjer se bo udeležil vrha držav G7, izrazil prepričanje, da bo ZDA uspelo doseči dogovor o povišanju zgornje dovoljene meje javnega dolga, s čimer bi se država izognila plačilni nesposobnosti.

“Prepričan sem, da bomo dosegli dogovor o proračunu in država ne bo plačilno nesposobna. Našli bomo skupni jezik, ker ni alternative temu, da storimo to, kar je prav za državo,” je dejal Biden, ki se je v torek drugič srečal s kongresnimi voditelji demokratske in republikanske stranke, vendar dogovora še niso dosegli.

Biden, ki naj bi se z Japonske vrnil v nedeljo, je že odpovedal predvidena obiska Avstralije in Papue Nove Gvineje. Avstralija je v času Bidnovega obiska pripravljala vrh kvadrilateralnega varnostnega dialoga (Quad), ki ga sestavljajo še ZDA, Japonska in Indija.

“Govoril sem z voditeljem Avstralije (Anthonyjem) Albanesejem, s katerim se bova srečala tudi na vrhu G7,” je dejal Biden in dodal, da se bo na Japonskem sestal še z indijskim premierjem Narendro Modijem in japonskim premierjem Fumiom Kishido. “Voditelji držav zavezništva Quad bodo na Japonskem, imeli bomo priložnost za pogovor. Vendar pa Avstralije verjetno ne bom obiskal,” je dodal Biden.

Predsednik ZDA je napovedal tudi, da bo med potjo stalno v stiku s svojo pogajalsko ekipo, ki skuša doseči dogovor z republikanci v predstavniškem domu ZDA. Slednji dvig meje javnega dolga pogojujejo z velikimi proračunskimi prihranki.

Biden namerava biti v stiku tudi s predsednikom predstavniškega doma Kevinom McCarthyjem, ob vrnitvi v Washington pa načrtuje novinarsko konferenco.

Biden bo sicer najprej potoval v mesto Anchorage na Aljaski, od koder bo nadaljeval pot v Hirošimo na vrh G7. V četrtek se bo srečal s premierjem Kishido, v petek bo obiskal spominski muzej ameriškega napada na Hirošimo z jedrsko bombo leta 1945, sledil pa bo vrh G7, ki bo potekal do nedelje.

Source
STA
Back to top button