Biden in Xi v telefonskem pogovoru izpostavila razlike glede Tajvana in trgovine

Ameriški predsednik Joe Biden je danes prvič po novembrskem srečanju v živo v Kaliforniji govoril po telefonu s kitajskim kolegom Xi Jinpingom. Pogovor je zadeval tudi sporna vprašanja Tajvana in trgovine, glede katerih sta voditelja izpostavila različna stališča.

Po skoraj letu dni redkih stikov sta se Biden in Xi lani novembra srečala v Kaliforniji in se dogovorila o pogostejših pogovorih.

Odnosi med dvema največjima svetovnima gospodarstvoma so že dolgo napeti, deloma zaradi gospodarskih sankcij proti Pekingu, ki so bile uvedene v času vladanja predsednika Donalda Trumpa, Biden pa jih ni odpravil.

ZDA skrbi tudi možnost kitajskega napada na Tajvan, Washington pa je za zdaj zadovoljen, da kitajska podpora Rusiji v času vojne ostaja na formalni ravni, saj Peking Moskve ne zalaga z orožjem.

Kitajska državna televizija CCTV je po navedbah francoske tiskovne agencije AFP poročala, da je bil pogovor med Xijem in Bidnom odkrit in poglobljen. Glede na poročila tiskovnih agencij pa je bil pogovor tudi odločen z obeh strani.

“ZDA so sprožile neskončen tok ukrepov za zatiranje kitajskega gospodarstva, trgovine, znanosti in tehnologije. Seznam sankcij proti kitajskim podjetjem je vse daljši in daljši. Če bodo ZDA vztrajale pri zatiranju razvoja kitajske visoke tehnologije in zanikanju legitimnih pravic do razvoja, tega ne bomo mirno spremljali,” Xijevo sporočilo Bidnu navaja kitajska tiskovna agencija Xinhua.

Biden pa mu je odgovoril, da bodo ZDA še naprej sprejemale vse potrebne ukrepe, da preprečijo izkoriščanje naprednih ameriških tehnologij za spodkopavanje nacionalne varnosti ZDA, navaja Bela hiša.

Biden je Xija pozval, naj ohranja mir in stabilnost v Tajvanski ožini ter vladavino prava in svobodno plovbo v Južnem kitajskem morju, navaja sporočilo Bele hiše.

Xi pa je po navedbah kitajske tiskovne agencije Xinhua dejal, da je vprašanje Tajvana v kitajsko-ameriških odnosih “rdeča črta”, ki se je ne sme prestopiti. “Ne bomo dovolili separatističnih aktivnosti in zunanjih prevar v podporo tajvanski neodvisnosti,” navaja Xinhua.

Kljub nesoglasjem pa sta voditelja po navedbah Bele hiše govorila tudi o skorajšnjih novih obiskih predstavnikov Bidnove vlade na Kitajskem.

V prihodnjih dneh bo Peking obiskala finančna ministrica ZDA Janet Yellen, v prihodnjih tednih pa še državni sekretar Antony Blinken. Načrtovani so tudi obiski članov kitajske vlade v ZDA. Poleg tega bo kmalu potekal telefonski pogovor med obrambnima ministroma obeh držav.

Ponovna vzpostavitev vojaške komunikacije med državama je veljala za najpomembnejši rezultat kriznega srečanja med Bidenom in Xijem v Kaliforniji, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Ameriška vlada se je pred tem večkrat pritožila, da običajna neposredna izmenjava med oboroženima silama obeh držav ne deluje in da lahko to v kriznih razmerah vodi do nevarnih nesporazumov in napačnih sklepov.

Back to top button