Biden in japonski premier Kishida o krizi v Ukrajini

Ameriški predsednik Joe Biden in japonski premier Fumio Kishida sta v današnjem video pogovoru razpravljala tudi o krizi v Ukrajini, ki se sooča z rusko agresijo, je sporočila Bela hiša. Dodali so, da sta voditelja poudarila pomen enotnosti zahodnega zavezništva proti ruskim grožnjam.

 

 

Potem ko je bivši predsednik ZDA Donald Trump postavljal pod vprašaj pomen zavezništva med ZDA in Japonsko, Biden zdaj odnose med državama izpostavlja kot eno od prioritet.

Pogovor voditeljev za zaprtimi vrati je trajal uro in 20 minut. Biden je po koncu tvitnil, da mu je bilo v čast, da se je lahko srečal s Kishido zaradi nadaljnjega utrjevanja zavezništva med državama, ki je temelj miru in varnosti v indijsko-pacifiški regiji ter po svetu.

Tiskovna predstavnica Bele hiše Jen Psaki je že v četrtek napovedala, da bosta govorila o gospodarskih vezeh, varnosti ter svobodni in odprti indijsko-pacifiški regiji. Govorila sta tudi o podnebnih spremembah, pandemiji covida-19 in kibernetski varnosti. Poudarila sta pomen ohranjanja svetovnega reda na temelju pravil, kar v tem kontekstu pomeni skupno fronto proti Kitajski.

Prav tako nista mogla mimo Severne Koreje, ki zadnje čase skoraj po tekočem traku izstreljuje rakete, Rusija in Kitajska pa v Varnostnem svetu ZN blokirata sankcije proti njej.

Glede Ukrajine pa kaže, da želi Washington vključiti tudi Japonsko k sankcijam mednarodne skupnosti proti Rusiji, če se bo predsednik Vladimir Putin odločil za vojaško agresijo na sosedo. Bela hiša je po pogovoru sporočila, da je Kishida obljubil nadaljevanje tesnega usklajevanja z ZDA in drugimi zavezniki ter partnerji pri odločnem ukrepanju v odgovor na morebitno agresijo.

Source
STA
Back to top button