Svet

Biden čestital novemu nemškemu kanclerju Scholzu

Ameriški predsednik Joe Biden je v danes čestital novemu nemškemu kanclerju Olafu Scholzu za prevzem položaja in se zahvalil nekdanji kanclerki Angeli Merkel za dolga leta vodenja Nemčije. Biden je zagotovil, da bodo odnosi med ZDA in Nemčijo še naprej trdni.

 

 

Namestnica tiskovne predstavnice Bele hiše Karine Jean-Piere je novinarjem dejala, da se Biden veseli nadgradnje trdnih vezi med ZDA in Nemčijo. Odnosi med ZDA in Nemčijo so se malce ohladili v času bivšega predsednika ZDA Donalda Trumpa, ki je Berlinu očital gospodarsko izkoriščanje ZDA in prenizko porabo za obrambo.

Po Bidnovem prevzemu oblasti so se zadeve vrnile v običajne tirnice. Po napovedih predsednika ZDA bo tako tudi v času nemškega kanclerja Olafa Scholza, ki je bil v preteklosti finančni minister. Scholz je deveti nemški kancler po drugi svetovni vojni, položaj pa je prevzel potem, ko je največjo evropsko ekonomijo 16 let vodila Merklova.

Bela hiša trenutno še nima v načrtu pogovora med Bidnom in Scholzom. Najbolj problematično vprašanje med državama je ruski plinovod Severni tok 2, ki pod Baltskim morjem povezuje Rusijo in Nemčije. Biden ima pooblastila za uvedbo sankcij proti Nemčiji, vendar se za ta korak ni odločil.

Source
STA
Back to top button