SvetGospodarstvo

Biden bo obljubil zmanjšanje toplogrednih izpustov v ZDA za polovico do leta 2030

Ameriški predsednik Joe Biden bo danes na virtualnem podnebnem vrhu obljubil, da bodo ZDA do leta 2030 za polovico zmanjšale raven toplogrednih izpustov v primerjavi z letom 2005, so sporočili iz Bele hiše. Načrte za zmanjšanje izpustov za 46 odstotkov je danes že napovedal japonski premier Yoshihide Suga.

Na Bidnovo pobudo se danes začenja dvodnevni virtualni podnebni vrh, na katerega je ameriški predsednik povabil 40 voditeljev držav. Biden bo glede na pričakovanja obljubil zmanjšanje toplogrednih izpustov za od 50 do 52 odstotkov glede na celotno gospodarstvo do konca desetletja v primerjavi z letom 2005, je sporočil uradnik, ki je videl načrt.

To je precej ambicioznejši načrt, kot si ga je zastavil bivši predsednik Barack Obama. Ameriška administracija se je leta 2015 namreč zavezala, da bo do leta 2025 zmanjšala izpuste za od 26 do 28 odstotkov v primerjavi z letom 2005, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Podrobnih načrtov, kako bi dosegli nov cilj, še niso razkrili. Med drugim naj bi se osredotočili na zmanjšanje izpustov metana, ki pomembno vpliva na segrevanje ozračja.

Biden je med svoje prednostne naloge postavil tudi varovanje okolja, tako je bilo eno njegovih prvih dejanj, da je ZDA vrnil k pariškemu podnebnemu sporazumu, od katerega je odstopil njegov predhodnik Donald Trump.

Japonski premier pa je danes sporočil, da bo Japonska do leta 2030 skušala zmanjšati toplogredne izpuste za 46 odstotkov v primerjavi z letom 2013, do leta 2050 pa bi radi postali ogljično nevtralni.

Na vrhu bo med drugim sodeloval tudi kitajski predsednik Xi Jinping, ki bo imel po napovedih Pekinga pomemben govor. Kitajska je največja proizvajalka ogljikovega dioksida, sledijo ZDA, Indija in Rusija.

Evropska unija se je medtem v sredo zavzela, da bo do leta 2030 za najmanj 55 odstotkov zmanjšala izpuste v primerjavi z letom 1990.

Velika Britanija si je za cilj postavila, da bo do leta 2035 zmanjšala izpuste za najmanj 78 odstotkov v primerjavi z letom 1990. Britanski premier Boris Johnson bo predvidoma danes predstavil še bolj ambiciozen cilj, k temu pa pozval tudi druge države. “Če želimo ustaviti podnebne spremembe, potem mora biti to leto tisto, v katerem se resno lotimo tega,” bo povedal glede na govor, ki ga je videla dpa.

Podnebni vrh voditeljev bo glede na pričakovanja poudaril nujnost in gospodarske ugodnosti odločnejšega ukrepanja, služil pa bo tudi kot pomemben mejnik na poti do Konference ZN o podnebnih spremembah (COP26), ki bo novembra v škotskem Glasgowu.

Znanstveniki poudarjajo nujnost omejitve segrevanja našega planeta do 1,5 stopinje Celzija, s čimer bi ustavili najhujše posledice podnebnih sprememb. To je ključni cilj Bidnovega podnebnega vrha in COP26. Nasprotniki ukrepov proti podnebnim spremembam, ki jih je največ prav v ZDA, svarijo, da bo to pripeljalo do izgube delovnih mest, a želijo odločevalci na vrhu izpostaviti, da se bo zgodilo ravno nasprotno. Ukrepi naj bi namreč prinesli tehnološki napredek in dobro plačana nova delovna mesta.

Ameriški predsednik je na vrh med drugim povabil 17 članic Ekonomskega foruma o energiji in podnebju, ki ga vodijo ZDA. Te države so odgovorne za 80 odstotkov globalnih izpustov toplogrednih plinov, obenem pa tudi za 80 odstotkov globalnega bruto domačega proizvoda (BDP).

Na podnebni vrh je Biden povabil tudi ogrožene države in tiste, ki so se izkazale z inovativnimi pristopi k problemu. Sodelovali bodo tudi nekateri šefi velikih podjetij in predstavniki civilne družbe.

Source
STA
Back to top button