Svet

Biden bo kot prvega tujega voditelja sprejel japonskega premierja

Japonski premier Yoshihide Suga se bo 16. aprila srečal z ameriškim predsednikom Joejom Bidnom v Washingtonu, so danes sporočili iz Tokia. Suga bo tako prvi tuji voditelj, ki se bo v živo srečal z novim predsednikom ZDA. Osrednja tema pogovorov bodo predvidoma odnosi s Kitajsko in Severno Korejo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Da bo Suga prvi tuji voditelj, ki se bo osebno srečal z Bidnom v Washingtonu, kaže na močne odnose med ZDA in Japonsko ter zavezanost ZDA do indopacifiške regije, je sporočil tiskovni predstavnik japonske vlade Katsunobu Kato.

Voditelja bosta predvidoma govorila o podnebnih spremembah, pandemiji covida-19, vprašanjih, povezanih s Kitajsko in Severno Korejo, ter sodelovanju v smeri svobodne in odprte indopacifiške regije, še napovedujejo v Tokiu.

Srečanje je bilo sprva načrtovano za prvo polovico aprila, a so ga kasneje preložili na 16. april.

V sredini marca sta ameriški državni sekretar Antony Blinken in obrambni minister Lloys Austin v okviru svoje prve poti v tujino obiskala Japonsko. Na srečanju z japonskima kolegoma so potrdili skupno zaskrbljenost glede vse boj agresivne prisotnosti Kitajske v regiji. Izpostavili so nasprotovanje kitajskim težnjam v Južnokitajskem morju in delili svoje skrbi glede stanja človekovih pravic v Hongkongu in kitajski avtonomni pokrajini Xinjiang, kjer živi muslimanska manjšina Ujgurov.

Source
STA
Back to top button