Beloruske oblasti pred volitvami krepijo pritisk na opozicijo

Beloruske oblasti pred februarskimi parlamentarnimi volitvami krepijo pritisk na nasprotnike vlade. Po navedbah tamkajšnjih nevladnikov so varnostni organi v torek v več mestih pridržali ali zaslišali več kot 150 ljudi. Nov val represije nad politično opozicijo je v četrtek obsodil tudi visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell.

Nevladna organizacija Pomlad (Vjasna) je sporočila, da so pripadniki beloruske varnostne službe KGB s torkovimi racijami ciljali na družine političnih zapornikov in tiste, ki so nedavno zapustili ujetništvo.

Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, okrepljene dejavnosti KGB potekajo en mesec pred parlamentarnimi volitvami. To bodo prve volitve po predsedniških leta 2020, ki so jim v luči očitkov o volilnih prevarah, sledile obsežne protivladne demonstracije.

Po uradnih volilnih izidih je predsednik Aleksander Lukašenko na takratnih volitvah osvojil 80 odstotkov glasov, čemur je oporekala opozicija, ki je trdila, da je Svetlana Tihanovska osvojila med 60 in 70 odstotkov glasov. Uradnih rezultatov ni priznala velika večina evropskih držav, vključno s Slovenijo.

Aleksander Lukašenko je na čelu Belorusije neprekinjeno že vse od leta 1994.

Volitve 25. februarja bodo potekale brez resnične opozicije, navaja AFP. Borrell je v izjavi za javnost obsodil beloruske oblasti, ker da nadaljujejo taktike ustrahovanja in zatiranja kritikov in morebitnih političnih nasprotnikov.

Po ocenah organizacije Vjasna je v Belorusiji trenutno 1419 političnih zapornikov, številni nasprotniki vlade v Minsku pa so državo v zadnjih štirih letih zapustili. Tudi Tihanovska je politično zatočišče našla v sosednji Litvi.

Evropska unija je zaradi zatiranja opozicije in vloge Belorusije v ruski agresiji v Ukrajini Minsk podvrgla gospodarskim sankcijam.

Back to top button