EUSvet

Belgijski premier pozval k finančnim sankcijam EU proti Madžarski zaradi zakona o LGBTI

Belgijski premier Alexander De Croo je pozval k finančnim sankcijam EU proti Madžarski zaradi nedavno sprejetega zakona, ki prepoveduje “promoviranje” homoseksualnosti v izobraževalnem procesu. V belgijskem parlamentu je izpostavil, da v EU ni prostora za homofobijo, poroča danes časnik The Brussels Times.

“EU ni bankomat, iz katerega lahko dvignete denar, nato pa vam ni treba upoštevati njegovih pravil. EU je klub z jasnimi pravili in zato morajo obstajati mehanizmi, ki bodo prisilili države članice k spoštovanju določenih pravil,” je dejal.

Dodal je, da želi več premierjev članic “poslati zelo jasno sporočilo” in da bo belgijska zunanja ministrica Sophie Wilmes na zasedanju zunanjih ministrov unije prihodnji teden sprožila to vprašanje. “Pravice LGBT skupnosti so človekove pravice, ki so temelj naše povezave,” je izpostavil.

“Tega se ne sme dotikati: spoštovanja dostojanstva ljudi, svobode, spoštovanja demokracije, enakosti, spoštovanja vladavine prava, spoštovanja človekovih pravic in še posebej pravic manjšin,” je še dodal.

Zunanja ministrica je sicer že v sredo tvitnila, da so ministri držav Beneluxa zelo zaskrbljeni zaradi zakona, ki dodatno stigmatizira osebe LGBTI in spodkopava svobodo izražanja. Napovedala je skupno izjavo prihodnji torek na zasedanju zunanjih ministrov v Luxembourgu.

Madžarski parlament, v katerem ima večino desna stranka Fidesz premierja Viktorja Orbana, je v torek potrdil predlog zakona, ki prepoveduje izobraževalne programe o istospolni usmerjenosti in oglaševanje na temo LGBTI. Vlada pravi, da gre za še enega od zakonov za zaščito otrok, kritiki pa menijo, da gre za kratenje pravic pripadnikov skupnosti LGBTI.

“Za zagotovitev zaščite pravic otrok pornografija in vsebine, ki prikazujejo spolnost za lastne namene ali spodbujajo odklon od spolne identitete, spremembo spola ali homoseksualnost, ne smejo biti na voljo osebam, mlajšim od 18 let,” piše v besedilu zakona.

Pouk spolne vzgoje ne sme biti namenjen spodbujanju ločevanja med spoloma, spremembe spola ali homoseksualnosti, dodaja zakon. Po novem bodo prepovedane tudi knjige na temo homoseksualnosti.

V skladu z zakonom “promocije LGBTQI” v bistvu velja povsod tam, kjer so navzoči mladoletni in jo je mogoče razumeti kot dejanska prepoved obstoja pripadnikov LGBTQI skupnosti v javnosti, navaja The Brussels Times na svoji spletni strani.

Več evropskih poslancev je že obsodilo zakon kot kršenje vrednot EU, dodaja časnik. Navaja predsednico odbora za pravice žensk in enakost spolov Evelyn Regner, ki je dejala, da pomeni zakon nadaljevanje homofobnih in transfobnih politik na Madžarskem. “Zaskrbljujoče je, kako se pravice LGBTIQ oseb postopno zmanjšujejo, skupnost pa postaja nevidna,” je dejala.

Poslanci Evropskega parlamenta sicer že nekaj časa opozarjajo na slabšanje spoštovanja človekovih pravic na Madžarskem, še navaja časnik.

Na sprejetje omenjenega zakona se je že odzvala tudi Evropska komisija. Govorka komisije Dana Spinant je v sredo dejala, da bodo novi zakon podrobneje preučili ter da bodo nadaljnji koraki komisije odvisni od teh ugotovitev.

Predsednica komisije Ursula von der Leyen pa je v sredo v tvitu izrazila zaskrbljenost zaradi zakona in dodala, da preučujejo, če krši relevantno evropsko zakonodajo. “Verjamem v Evropo, ki sprejema raznolikost, ne v tisto, ki jo skriva pred našimi otroki. Nihče ne sme biti diskriminiran na podlagi spolne usmeritve,” je dodala po poročanju AFP.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button