Belgijski poslanci opozorili na nevarnost genocida nad Ujguri

Belgijski poslanci so danes potrdili predlog resolucije, v kateri opozarjajo na resno nevarnost genocida nad muslimansko manjšino Ujgurov v kitajski avtonomni pokrajin Xinjiang. Kitajska jim je v odzivu očitala, da širijo laži in lažne informacije.

Resolucijo, ki jo je pripravil poslanec Samuel Cogolati iz zelene stranke Ecolo, je danes potrdil odbor belgijskega parlamenta za zunanje odnose, parlament pa bo o njej odločal na plenarni seji 1. julija.

Tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Zhao Lijian je resolucijo označil za poskus spodkopavanja družbene stabilnosti v Xinjiangu in oviranja kitajskega razvoja.

Zhao je Cogolatiju očital, da širi laži in lažne informacije ter resno škoduje kitajski suverenosti in interesom. Belgijske poslance je opozoril, naj ne škodijo kitajsko-belgijskim odnosom.

Kitajska je pod vse hujšim mednarodnim pritiskom zaradi dogajanja v Xinjiangu, kjer Peking po mnenju Washingtona izvaja genocid.

Kitajske oblasti so v tej pokrajini v taborišča za prevzgojo zaprle najmanj milijon Ujgurov in pripadnikov drugih muslimanskih manjšin.

Peking zavrača obtožbe in trdi, da gre za centre za poklicno izobraževanje, v katerih naj bi izkoreninili ekstremizem in terorizem.

Če bo parlament v Bruslju potrdil resolucijo, bo Belgija šesta država za Kanado, Nizozemsko, ZDA, Litvo in Češko, ki bo obsodila “zločine proti človečnosti” nad Ujguri.

Source
STA
Back to top button