Svet

Bela hiša namenja 1,7 milijarde dolarjev za sledenje različicam koronavirusa

Ameriška vlada vzpostavlja 1,7 milijarde dolarjev vreden sistem za identifikacijo in sledenje mutacijam oziroma različicam novega koronavirusa, ki bi lahko sprožile nov val pandemije.

Strategija predvideva več sredstev za Center za nadzor nad nalezljivimi boleznimi (CDC) in zdravstvena ministrstva po zveznih državah za izdelavo genetskih zemljevidov vzorcev novega koronavirusa, odprtje šestih centrov odličnosti, to je partnerstev med vlado in univerzami, za raziskave in razvoj tehnologij za nadzor nad virusi in vzpostavitev baze podatkov za boljšo delitev in analizo informacij o nastajajočih grožnjah, da se lahko hitreje ukrepa.

Denar za ta projekt je bil zagotovljen v zadnjem 1900 milijard dolarjev vrednem zakonu za pomoč ekonomiji in boj proti pandemiji. Gre za vzpostavitev stalnega sistema, ki bo bdel ne le nad covidom-19 in koronavirusi ampak tudi drugimi nevarnimi virusi, ki se pojavljajo v svetu in uvodoma morda niso grožnja za ZDA. V preteklosti so bili to na primer ebola, zika, sars in drugi virusi.

Prevladujoča različica novega koronavirusa je sedaj v ZDA B117, ki so jo najprej odkrili v Veliki Britaniji. Najhuje je v Michiganu, kjer ta različica predstavlja več kot polovico vseh okužb. Cepiva, ki so v uporabi, proti tej različici delujejo, vendar pa so po svetu širi še več različic.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button