Bela hiša: na poti v Kapitol je nacionalna garda

Na poti v poslopje ameriškega kongresa, kamor so danes vdrli podporniki ameriškega predsednika Donalda Trumpa, je nacionalna garda, je sporočila Bela hiša. Podpredsednik Mike Pence pa je protestnike pozval, naj takoj zapustijo Kapitol. CNN medtem poroča, da je bilo v nasilju ranjenih več policistov in da so najmanj enega odpeljali v bolnišnico.

 

“Na ukaz predsednika Trumpa je na poti nacionalna garda z drugimi pripadniki zveznih enot,” je tvitnila Trumpova tiskovna predstavnica Kayleigh McEnany.

Podpredsednik ZDA Mike Pence, ki je vodil zasedanje v senatu, je ostro obsodil proteste. “Vsak ima pravico do mirnega protesta, a tega napada na Kapitol ne bomo tolerirali,” je tvitnil. Protestnike je pozval, naj takoj zapustijo kongresno poslopje.

Pentagon je sprejel zahtevo županje Washingtona Muriel Bowser in predsednice predstavniškega doma kongresa Nancy Pelosi ter mobiliziral okrog 1100 pripadnikov nacionalne garde za pomoč pri končanju nasilnega vdora podpornikov Trumpa.

Vojske sicer naj ne bi poslali nad Trumpove privržence, ampak le v pomoč policiji za druge zadeve. Z umirjanjem razmer se bo ubadala kongresna policija, operacijo odgovora na vdor pa naj bi vodilo Trumpovo pravosodno ministrstvo.

Ameriški mediji poročajo, da je ob vdoru prišlo do strelskega obračuna, ranjena je bila ženska, v ali pri kongresu pa naj bi našli tudi improvizirano eksplozivno napravo.

Županja Washingtona je od polnoči po srednjeevropskem času uvedla policijsko uro, kar pomeni, da bodo sledile aretacije, če se množica ne bo razpršila.

Kongres bi moral danes formalno potrditi zmago demokrata Joeja Bidna na predsedniških volitvah 3. novembra, a so zaradi vdora zasedanje prekinili. Zaenkrat ni znano, kdaj se bo zasedanje nadaljevalo.

Source
STA
Back to top button