Banksyjevo delo Game Changer na dražbo v pomoč zdravstvenim delavcem

Poudarki zgodbe
  • Banksy, ki prihaja iz Bristola na jugozahodu Anglije in se je konec 90. let preselil v London, je zaslovel z družbenokritičnimi in običajno kontroverznimi motivi, ki se, največkrat na ulicah, pojavijo nepričakovano.

Banksyjevo delo Game Changer se je v splošni bolnišnici v Southamptonu v Veliki Britaniji pojavilo maja lani, že tedaj pa je bilo naznanjeno, da bo slika ponujena na dražbi, izkupiček pa bo namenjen državni zdravstveni službi (NHS). Dražbo bodo izvedli pri Christie’s 23. marca, Banksy pa upa, da bodo delo prodali za več kot tri milijone funtov.

Pretežno monokromna slika velikosti kvadratnega metra Game Changer se je v bolnišnici znašla tekom prvega vala epidemije novega koronavirusa, je pisal britanski BBC. Na sliki je upodobljen deček, ki je v koš odvrgel igrači Spidermana in Batmana v zameno za akcijsko junakinjo – medicinsko sestro. Ta nosi masko in haljo s simbolom Rdečega križa, ki je tudi edini barvni element na sliki.

S prodajo slike in donacijo zaslužka NHS želi Banksy izvesti univerzalni poklon zdravstvenemu osebju. Na dražbi avkcijske hiše Christie’s konec marca bo ponujeno originalno delo, na steni bolnišnice ga bo nadomestila reprodukcija, navaja BBC.

Za sliko se nadejajo iztržiti med 2,5 in tri milijone britanskih funtov. Pri Christie’s so zapisali, da je na sliki videti “podobo upanja”, hkrati predstavlja poklon vsem ljudem, ki se po svetu borijo z epidemijo.

Umetnik je ob sliki lani pustil tudi sporočilo: “Hvala za vse, kar počnete. Upam, da bo to nekoliko posvetlilo prostor, čeprav je le črno-belo.”

Slika je sicer pred dražbo, napovedano za 23. marec, od danes do 15. marca na ogled v prostorih londonske avkcijske hiše, še piše BBC.

 

Source
sta.si
Back to top button