Azerbajdžanskemu predsedniku Alijevu danes skoraj zagotovo nov mandat

V Azerbajdžanu danes potekajo predčasne predsedniške volitve, na katerih je zmaga aktualnega voditelja Ilhama Alijeva tako rekoč zagotovljena. Volitve, ki jih opozicija bojkotira, je predsednik sklical po vojaški zmagi nad separatisti v Gorskem Karabahu, kar pomeni, da bo glasovanje prvič potekalo na ozemlju celotnega neodvisnega Azerbajdžana.

Septembra lani so namreč azerbajdžanske sile po več kot 30 letih bojev osvojile celotni Gorski Karabah, gorato pokrajino na zahodu države, kjer so pred tem živeli večinoma Armenci. V luči tega naj bi Alijev, ki državi vlada že 20 let, med Azerbajdžanci užival dodatno priljubljenost.

V skladu z ustavnimi spremembami iz leta 2009 Azerbajdžan ne pozna omejitev predsedniških mandatov, zato bi 62-letni Alijev po vzoru očeta in predhodnika Hejdarja lahko vladal tako rekoč do smrti. Z zmago bi si sicer zagotovil peti mandat in vladanje najmanj do leta 2031.

Medtem ko Alijevu opozicija in razne nevladne organizacije očitajo avtoritarno vladanje in zatiranje svobode govora, ga podporniki slavijo zaradi hitrega gospodarskega razvoja v preteklosti, ki ga je država dosegla zlasti po zaslugi izvoza nafte in plina.

Pred šestimi letih je Alijev brez prave konkurence slavil s 86 odstotki glasov podpore, mednarodni opazovalci pa so v poročilu opozarjali na politično okolje, polno omejitev, ter zakonodajo, ki da omejuje temeljne pravice in svoboščine. Zabeležili so tudi številne tehnične nepravilnosti med glasovanjem.

Med tokratnimi volitvami v Azerbajdžanu ne bo opazovalcev iz Sveta Evrope, Alijev pa naj bi tudi zagrozil, da bo državo umaknil iz te organizacije in tudi iz Evropskega sodišča za človekove pravice. Kljub temu Azerbajdžan ostaja pomemben partner evropskih držav, ki ob sankcijah proti Rusiji potrebujejo alternativne vire fosilnih goriv.

Back to top button