Avstrijski slikar Nitsch načrtuje slikarski performans na festivalu v Bayreuthu

Avstrijski slikar Nitsch načrtuje slikarski performans na festivalu v Bayreuthu. Za izvedbo Wagnerjeve opere Valkira leta 2022 bo ustvaril eno svojih značilnih abstraktnih del. Pri tem si želi uporabiti celoten barvni spekter.

V intervjuju za Nordbayerischer Kurier je umetnik povedal: “Pogosto sem slikal z rdečo barvo, a pri Valkiri bi rad uporabil celoten barvni spekter, vse barve mavrice.”

Dvainosemdesetletni umetnik je po pisanju nemške tiskovne agencije dpa povedal, da ne bo ustvarjal scenografije za znamenito opero, ampak bo izvedel slikarski performans, ki bo posredno povezan z Wagnerjevo glasbo.

“Povabili so me, imajo določene ideje. Želijo, da med tremi dejanji izvedem slikarski performans, in to bom tudi storil,” je povedal Nitsch.

Kot še piše dpa, kri pri njegovem delu za festival verjetno ne bo imela nobene vloge. A, kot je povedal umetnik: “Do tedaj so še meseci. Tudi sam se ne morem odločiti.”

Nitschevo sodelovanje bo potekalo v sklopu revidiranega programa nove produkcije Nibelunškega prstana, ki naj bi premierno doživela lani, a je bila zaradi pandemije prestavljena na leto 2022, še piše dpa.

Leta 1938 rojeni Nitsch, ki velja za enega najpomembnejših in hkrati najbolj spornih avstrijskih sodobnih umetnikov, je zaslovel v 60. letih minulega stoletja kot eden vodilnih predstavnikov Dunajskega akcionizma.

Z gledališčem orgij in misterijev je zasnoval celostno umetnino, ki združuje prvine likovne, gledališke, glasbene in drugih umetnosti. Kot taka obravnava mitične prvine od antičnih figur do krščanskih predstav žrtvovanja in odrešenja, umetnik pa predstave, ki lahko trajajo tudi več dni, uprizarja predvsem na svojem dvorcu Prinzendorf v Nižji Avstriji.

Ker Nitsch pri tem uporablja tudi pravo kri in žrtvene živali, je bil vseskozi izpostavljen ostri kritiki varuhov javne morale. V 60. letih je bil zaradi svojih akcij v Avstriji večkrat zaprt in se je zaradi tega za nekaj let preselil v Nemčijo.

Uveljavil se je tudi kot grafik in slikar. Poleg tega je oblikoval sceno in kostume za opere, med drugim za Dunajsko državno opero in opero v Zürichu.

Source
sta.si
Back to top button