Avstrija in Indija pripravljeni pomagati pri iskanju trajne rešitve za mir v Ukrajini

Indijski premier Narendra Modi je danes na Dunaju znova poudaril svojo pripravljenost, da nudi diplomatsko podporo za končanje vojne v Ukrajini, poročajo tuje tiskovne agencije. Skupaj z gostiteljem, avstrijskim kanclerjem Karlom Nehammerjem, sta se pogovarjala o procesu za iskanje rešitve za trajni mir in izrazila pripravljenost pomagati.

“Rešitev za težave ne bomo našli na bojišču. Izguba nedolžnih življenj ni sprejemljiva,” je poudaril Modi, ki je podobno dejal že v torek ob obisku v Moskvi.

Kot je dodal, Indija in Avstrija poudarjata pomen dialoga in diplomacije. “Pripravljeni smo ponuditi kakršnokoli podporo,” je dejal.

Avstrijski kancler Nehammer je v skladu s tem ponudil Avstrijo, ki je del Evropske unije, ne pa tudi zveze Nato, kot partnerico in kraj za dialog, ki bi lahko vodil v končanje ruske agresije. Mirovni proces je skupen cilj tako Dunaja kot New Delhija, je dodal.

Kot je pojasnil Nehammer, sta z Modijem danes govorila o možnostih procesa, ki bi vodil v trajni mir v skladu z ustanovno listino Združenih narodov.

Obisk Modija v Avstriji je sicer prvi obisk indijskega premierja po 41 letih. “Vesel sem, da sem imel na začetku tretjega mandata priložnost obiskati Avstrijo. Ta pot je zgodovinska in posebna,” je ocenil Modi.

Druga pomembnejša tema voditeljev je bilo gospodarsko sodelovanje, ki naj bi ga državi okrepili, med drugim na področju infrastrukture in obnovljivih virov.

Nehammer je Modija v avstrijski prestolnici sprejel z vojaškimi častmi, že v torek zvečer pa sta se voditelja srečala na večerji skupaj z zunanjima ministroma obeh držav. V delegaciji indijskega premierja je okoli 120 ljudi.

V okviru svoje prve turneje v tujini, odkar je zaprisegel za nov mandat, se je Modi v torek mudil v Moskvi, kjer je bil kritičen do vojnih podvigov ruskega predsednika Vladimirja Putina, ki ga je sicer označil za dragega prijatelja. Pot je nato nadaljeval v Avstrijo, kjer ga danes čaka še srečanje z avstrijskim predsednikom Alexandrom Van der Bellnom.

Back to top button