Sosednje državeSvetGospodarstvo

Avstrija: Gazprom naj napolni skladišča ali se sooči s konkurenco

Avstrijska vlada je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa zagrozila, da bo ukrepala proti ruskemu energetskemu velikanu Gazpromu, če ta ne bo napolnil strateško pomembnega skladišča blizu meje z Bavarsko. Skladišče plina Haidach je pomembno tako za avstrijsko kot nemško oskrbo.

 

 

Težave z oskrbovanjem takih skladišč so se pojavile zaradi vojne v Ukrajini. Evropske države se sicer v luči vojne trudijo zmanjšati odvisnost od ruskih energentov.

Avstrijsko ministrstvo za okolje in energije je napovedalo, da se bo obrnilo na druga podjetja, če ruski Gazprom, ki je delno v državni lasti, ne bo zapolnil skladišča.

Skladišče Haidach zdaj uporabljajo podjetja, ki so del skupine Gazprom. Preden bi ga začeli uporabljati drugi dobavitelji, mora Avstrija sicer spremeniti zakonodajo, navaja dpa. “Zdaj oblikujemo pravni okvir,” je za časnik Kleine Zeitung dejal avstrijski kancler Karl Nehammer.

Haidach, ki se nahaja v bližini Salzburga, je eden največjih evropskih podzemnih skladišč zemeljskega plina, ki je pomembno tako za Nemčijo kot Avstrijo.

“Naj ga uporabljajo ali pa ga bodo izgubili. Če ga bodo uporabljali, je vse v redu, če pa ga ne bodo uporabljali, lahko dostop do njega dobijo druga podjetja,” je dejal Nehammer.

Obseg ruske dobave plina, ki v Evropo poteka preko Ukrajine, se je v četrtek po navedbah Gazproma sicer zmanjšal za skoraj tretjino, potem ko je Ukrajina v sredo uresničila napovedi in ustavila dobavo preko plinovoda v regiji Lugansk na vzhodu države.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button