Avstralska Viktorija se zaradi britanske različice koronavirusa znova zapira

Avstralska zvezna država Viktorija se v prizadevanjih za zajezitev širjenja britanske različice novega koronavirusa zapira za pet dni. Okužba izvira iz hotela za preživljanje karantene ob vrnitvi v državo, trenutno pa je v Viktoriji 19 aktivnih primerov okužbe s to bolj nalezljivo različico koronavirusa.

Zaprtje javnega življenja se začenja drevi tik pred polnočjo in bo trajalo do srede prihodnjega tedna, je danes naznanil premier zvezne države Daniel Andrews. Oblasti ukrepajo iz bojazni, da se je različica novega koronavirusa že razširila v skupnost.

Trenutno je potrjenih 19 aktivnih primerov, od tega so v zadnjih 24 urah v Viktoriji potrdili pet novih okužb. Vsi so tako kot ostali doslej povezani z izbruhom v hotelu na letališču v Melbournu, ki je namenjen preživljanju karantene ob vrnitvi v državo.

Kljub temu je zaradi hitrosti, s katero se britanska različica virusa širi, izjemno težko slediti vsem stikom, je dejal Andrews. Sekundarni stiki so tako denimo v trenutku, ko so prišli do njih, že širili virus.

“Širi se s hitrostjo, kakršni v zadnjih 12 mesecih v naši državi nismo bili priča,” je posvaril Andrews, ki domneva, da so v skupnosti dodatni primeri okužbe, ki jih doslej še niso zaznali.

V skladu z ukrepi, ki bodo veljali naslednjih pet dni, bodo lahko ljudje domove zapuščali le za nakup nujnih potrebščin, zaradi skrbi za druge, odhoda na delo, v šolo ali za rekreacijo dve uri dnevno. Ostajati morajo v krogu petih kilometrov od doma, povsod izven njega pa morajo nositi masko, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Teniški turnir odprto prvenstvo Avstralije se bo kljub temu v Melbournu nadaljeval, bo pa od sobote prepovedana udeležba gledalcev na tekmah.

Pred zadnjih izbruhom virusa v Viktoriji 28 dni niso potrdili nobene okužbe in država je v pretežni meri izkoreninila novi koronavirus. Je pa že lansko leto več kot 100 dni preživela v eni najstrožjih karanten na svetu.

Ukrepi so začeli veljati 2. avgusta, ko so našteli prek 6300 aktivnih primerov okužbe, v Melbournu pa so se končali šele konec oktobra.

Source
STA
Back to top button