Avstralija in Združeno kraljestvo podpisala nov obrambni dogovor

Avstralija in Združeno kraljestvo sta danes v Canberri podpisala nov obrambni dogovor, ki bo med drugim olajšal izmenjavo obveščevalnih podatkov. Dogovor hkrati določa pogoje za namestitev britanskih oboroženih sil v Avstraliji in obratno, a državi ne zavezuje k vojaškemu posredovanju v primeru napada na katero od njiju.

Dogovor o namestitvi sil sledi vzoru sporazumov, ki so uveljavljena praksa med članicami zavezništva Nato, in denimo omogoča avstralskim mornarjem, da se urijo na britanskih jedrskih podmornicah, podobnim tistim, za katere si prizadeva avstralska mornarica v okviru obstoječega obrambnega zavezništva Aukus, ki poleg Avstralije in Združenega kraljestva vključuje še ZDA.

Kot pojasnjuje francoska tiskovna agencija AFP, pa dogovor ne vključuje zaveze o medsebojni obrambi v primeru napada, namesto tega se obe strani “zavezujeta posvetovanjem” v primeru pojava groženj.

Dogovor sta podpisala britanski obrambni minister Grant Shapps in njegov avstralski kolega Richard Marles. Slednji je med slavnostno ceremonijo v parlamentu izpostavil, da postaja svet vse bolj kompleksen in negotov, zaradi česar je potrebno, da posodobijo najpomembnejša partnerstva.

Canberra in London tako poglabljata vezi na vojaškem področju, kjer ju skupaj z Washingtonom v zadnjih letih vse bolj druži želja po omejevanju vpliva Kitajske v južnem Pacifiku.

Back to top button