Avstralci na referendumu zavrnili večje pravice avtohtonih prebivalcev

Avstralci so danes na zgodovinskem referendumu zavrnili večje pravice za aborigine in možnost, da bi jih po 122 letih od ustanovitve države kot avtohtone prebivalce vključili v ustavo ter jim omogočili neposreden vpliv na odločitve vlade. Po poročilih o preštetih glasovih z dveh tretjin volišč je 55 odstotkov volivcev glasovalo proti.

Čeprav štetje glasov še poteka, je namestnik predsednika vlade Richard Marles že priznal poraz in za avstralsko javno televizijo ABC povedal, da “Avstralci niso glasovali za spremembo ustave,” poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Na današnjem referendumu je bilo okoli 18 milijonov volivcev povabljenih, da z da ali ne odgovorijo na vprašanje, ali se strinjajo z dopolnilom ustave iz leta 1901 o priznanju aboriginov in prebivalcev otokov v Torresovi ožini kot avtohtonih prebivalcev.

Ob tem bi s spremembo ustave, če bi bila sprejeta, vzpostavili tudi stalno posvetovalno telo staroselcev, ki bi parlamentu in vladi svetovalo pri zadevah, ki jih neposredno zadevajo.

Kljub podpori levosredinske vlade premierja Anthonyja Albaneseja je kampanja v prid sprememb že mesece zaostajala v javnomnenjskih raziskavah, zato je bil poraz pričakovan. Da bi spremembo ustave sprejeli, bi bila potrebna dvojna večina, tako na ravni države kot zveznih držav.

Avtohtoni prebivalci Avstralije so medtem izrazili jezo in žalost, ker je avstralska belopolta večina zavrnila poziv k prepoznavanju krvave kolonialne preteklosti svoje države in možnost odprave krivic.

Predstavnik avtohtone skupnosti in sindikalist Thomas Mayo je kritiziral vodenje kampanje proti spremembi, ki jo je med drugim podprl vodja konservativne opozicije Peter Dutton. Obtožil jih je laganja ter širjenja dezinformacij, kar “bi v demokraciji moralo imeti posledice”.

Aborigini, ki predstavljajo 3,8 odstotka od 26 milijonov prebivalcev Avstralije, so najbolj zapostavljen in reven del prebivalstva, njihova življenjska doba pa je okoli osem let krajša od državnega povprečja. Soočajo se tudi z visoko brezposelnostjo, možnost, da bodo končali v zaporu, pa je 25-krat večja.

Veljajo za najstarejšo ohranjeno kulturo na svetu, celino pa naseljujejo že več kot 65.000 let. V avstralski ustavi niso omenjeni, po desetletjih prisilne asimilacije pa so jih šele leta 1967 priznali za državljane.

Back to top button