Armenski predsednik s koronavirusom obstal v Londonu

Armenski predsednik Serž Sarkisjan je bil pozitiven na testiranju za novi koronavirus in je trenutno v samoizolaciji v Londonu, kjer je s svojo družino preživljal novoletne praznike, je v torek sporočil njegov urad v Erevanu.

Kot so pojasnili, je 67-letnik odšel na testiranje, ker je imel simptome okužbe z novim koronavirusom. V Londonu se je mudil, ker je tam praznoval novo leto z družino in vnuki, pa tudi zaradi operacije na nogi, so dodali. Svojo predsedniško vlogo bo začasno opravljal na daljavo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Vloga predsednika je v Armeniji predvsem protokolarne narave, saj so izvršna pooblastila pretežno v rokah premierja Nikole Pašinjana. Tudi on sam se je junija skupaj z družino okužil z novim koronavirusom.

Kavkaška država s približno tremi milijoni prebivalcev se le s težavo sooča s pandemijo covida-19. Glede na zadnje, v torek objavljene podatke so doslej našteli približno 160.000 potrjenih primerov in 2878 smrti.

Oblasti so bile deležne kritik zaradi ukrepanja, češ da so prepozno zaprle meje države in da so državljani zmedeni zaradi nasprotujočih si sporočil pristojnih.

Razmere so se še zaostrile v šesttedenskem obdobju spopadov z Azerbajdžanom za nadzor nad Gorskim Karabahom. V začetku novembra se je konflikt končal z mirovnim dogovorom, h kateremu je prispevala Rusija. V spopadih je življenje izgubilo več kot 6000 ljudi.

Source
STA
Back to top button