Svet

Ameriški senat začenja s potrjevanjem Bidnovih ministrskih kandidatov

Pristojni odbori ameriškega zveznega senata danes začenjajo z zaslišanji kandidatov za ministrske in druge visoke položaje v vladi Josepha Bidna, ki bo na položaj 46. predsednika ZDA prisegel v sredo. Med prvimi bo na vrsti kandidatka za finančno ministrico Janet Yellen.

Trenutno imajo večino v zveznem senatu in s tem vodilne položaje v odborih še vedno republikanci. Demokrati bodo večino prevzeli kmalu po inavguraciji, ko bo senatni sedež nove podpredsednice ZDA Kamale Harris prevzel njen začasni namestnik do naslednjih volitev, ko bosta dokončno potrjeni demokratski zmagi obeh senatnih volitev drugega kroga v Georgii.

Vse to bi se naj uredilo že v sredo ali najkasneje do konca tedna, nakar se bodo odbori na novo organizirali. Demokrati bodo imeli v razmerju 50 proti 50 v senatu večino zaradi Harrisove, ki v tem primeru kot podpredsednica ZDA nastopa v vlogi predsednice senata. Harrisova vloge pri potrjevanju kandidatov v odborih nima, bo pa pomembna na glasovanjih o potrditvi pred celotnim senatom.

Uvodna zaslišanja v senatnih odborih bodo tako vsaj do konca tedna potekala pod republikanskim vodstvom. Poleg nekdanje predsednice centralne banke Federal Reserve bodo danes na vrsti za zaslišanja še kandidat za državnega sekretarja Antony Blinken, kandidat za ministra za domovinsko varnost Alejandro Mayorkas, kandidat za obrambnega ministra Lloyd Austin in bodoča nacionalna direktorica za obveščevalne dejavnosti Avril Haines.

V četrtek bo na vrsti za zaslišanje kandidat za ministra za transport Pete Buttigieg, prihodnjo sredo pa kandidat za ministra za veteranske zadeve Dennis McDonough. Drugih zaslišanj za zdaj še ni na senatnem urniku, celoten proces pa se je zavlekel, ker predsednik Donald Trump ne priznava poraza na volitvah in je skoraj dva meseca oviral tranzicijo in priprave nanjo.

Source
STA
Back to top button