AktualnoSvet

Ameriški senat s tesno večino potrdil Deb Haaland za notranjo ministrico ZDA

Poudarki zgodbe
  • Republikanci so bili proti, ker je Haalandova načeloma proti izkoriščanju fosilnih goriv na javnih zemljiščih, čeprav je po nominaciji stališča omilila oziroma prilagodila tistim, ki jih zagovarja predsednik ZDA Joe Bidnea, ki na primer temu ne nasprotuje, kakor tudi ne frackingu, to je pridobivanju nafte iz skrilavca.
  • Potrditev Haalandove je velika zmaga za Indijance in tudi za ameriško levico, saj bo nova notranja ministrica ZDA uresničevala pomemben del Bidnove podnebne politike, ki je drugačna od tiste, ki jo je vodil njegov predhodnik Donald Trump.

Ameriški senat je v ponedeljek z 51 glasovi za in 40 proti potrdil kongresnico Deb Haaland na položaj notranje ministrice ZDA, s čimer se je članica plemena Laguna Pueblo zapisala v zgodovino kot prva ameriška Indijanka na tem položaju, ki med drugim skrbi tudi za domorodna plemena v ZDA. Za njeno potrditev so glasovali le štirje republikanci.

Haalandova se je zapisala v zgodovino že leta 2018, ko je postala ena od dveh prvih Indijank izvoljenih v ameriški zvezni kongres. Republikanci njeni nominaciji niso nasprotovali zaradi etnične pripadnosti ali spola, ampak zaradi njenih progresivnih pogledov na naravo, okolje in fosilna goriva.

Ministrstvo za notranje zadeve v ZDA skrbi za indijanske rezervate, za vsa zvezna javna zemljišča, kar je 20 odstotkov vseh zemljišč v ZDA, in s tem nadzira tudi četrtino vse proizvodnje nafte in plina v ZDA.

Republikanci so bili proti, ker je Haalandova načeloma proti izkoriščanju fosilnih goriv na javnih zemljiščih, čeprav je po nominaciji stališča omilila oziroma prilagodila tistim, ki jih zagovarja predsednik ZDA Joe Bidnea, ki na primer temu ne nasprotuje, kakor tudi ne frackingu, to je pridobivanju nafte iz skrilavca.

“Njena politična stališča in pomanjkanje vsebinskih odgovorov na vprašanja med zaslišanjem pred potrditvijo jo po mojem mnenju diskvalificirajo za ta položaj,” je dejal vodilni republikanec v senatnem odboru za energijo in naravne vire John Barrasso iz Wyominga.

Demokrati so nasprotovanje republikancev izkoristili za kritiko opozicije, da nasprotuje ženskam in Indijancem. “Plemenskim nacijam so predolgo zanikali sedež pri sprejemanju odločitev, ki zadevajo njihova življenja in zemljišča,” je dejal vodja senatne večine, demokrat Chuck Schumer.

Potrditev Haalandove je velika zmaga za Indijance in tudi za ameriško levico, saj bo nova notranja ministrica ZDA uresničevala pomemben del Bidnove podnebne politike, ki je drugačna od tiste, ki jo je vodil njegov predhodnik Donald Trump.

Trump je na prvo mesto postavljal interese industrije, podnebje oziroma okolje pa sta bila v ozadju. Pod Bidnom naj bi v ZDA začeli uresničevati ambiciozen načrt novih električnih daljnovodov, ki bodo povezali vetrne in sončne elektrarne z velikimi mesti.

“Zavedam se zgodovinske narave moje potrditve, ampak ne gre zame. Upam, da bo to navdih za vse Američane, da gremo naprej skupaj kot en narod in ustvarjamo priložnosti za vse. Težko je ne čutiti obveze za zaščito te zemlje in vem, da vsaka domorodna oseba v ZDA to razume,” je med zaslišanji dejala Haalandova.

Od republikancev so zanjo glasovali Lindsey Graham iz Južne Karoline, Susan Collins iz Maina, Lisa Murkowski iz Aljaske in Dan Sullivan prav tako iz Aljaske. Nekaj demokratov se glasovanja ni udeležilo.

Senat je doslej potrdil 17 od 23 kabinetnih položajev Bidnove vlade. Na potrditev še čakajo med drugim kandidat za ministra za delo Marty Walsh, kandidatka za trgovinsko predstavnico ZDA Katherine Thai in kandidat za ministra za zdravje Xavier Becerra.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button