Svet

Ameriški senat potrdil novo nacionalno direktorico za obveščevalne dejavnosti Avril Haines

Ameriški senat je v sredo zvečer le nekaj ur po zaslišanju v senatnem odboru za obveščevalne zadeve potrdil novo nacionalno direktorico za obveščevalne dejavnosti ZDA Avril Haines. Prva v senatu potrjena članica vlade novega predsednika Josepha Bidna je dobila 84 glasov, proti pa je glasovalo deset senatorjev.

Republikanec iz Arkansasa Tom Cotton je želel sprva zavleči potrditev nominacije, vendar pa je bil zadovoljen z odgovorom Hainesove na vprašanje o možnosti pregona agentov obveščevalne agencije Cia, ki so bili vpleteni v mučenje terorističnih osumljencev. Hainesova mu je zagotovila, da nima nobenega namena odpirati takih preiskav, in Cotton jo je takoj podprl.

Senat lahko o kandidatih za ministrske in druge visoke položaje v vladi glasuje po hitrem postopku, če temu ne nasprotuje noben od senatorjev. Razen Cottona hitri potrditvi ni ugovarjal nihče drug. “Cenimo sodelovanje obeh strank pri potrditvi in upamo, da se bo to nadaljevalo, ker je država v krizi in Biden potrebuje svojo ekipo,” je po glasovanju izjavil novi vodja senatne večine, demokrat Chuck Schumer.

Pristojni senatni odbori so v torek opravili prva zaslišanja Bidnovih ministrskih kandidatov in za zdaj je zavlačevanje s potrditvijo napovedal le republikanec Josh Hawley iz Missourija pri kandidatu za ministra za domovinsko varnost Alejandru Mayorkasu. Hawley nasprotuje Bidnovi imigracijski politiki.

Senatorji obeh strank si želijo hitre potrditve Janet Yellen na položaj ministrice za finance in Antonyja Blinkna na položaj državnega sekretarja ZDA. Kandidat za ministra za obrambo Lloyd Austin pa kot nekdanji general najprej potrebuje posebno glasovanje o odobritvi kandidature za civilni položaj šefa Pentagona v obeh domovih kongresa.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button