AktualnoSvet

Ameriški obrambni minister na nenapovedanem obisku v Afganistanu

Ameriški obrambni minister Lloyd Austin je bil danes na nenapovedanem obisku v Afganistanu. V Kabulu se je mudil le nekaj tednov pred predvidenim umikom ameriške vojske iz države v skladu z dogovorom s talibani. To naj bi se zgodilo do 1. maja, vendar je ameriški predsednik Joe Biden v sredo dejal, da bo to težko uresničljivo.

Talibani zaradi tega niso zadovoljni in so Washington opozorili, da bo “odgovoren za posledice”. Vlada v Kabulu bi si medtem želela, da bi ameriška vojska ostala čim dlje, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Austin po današnjih pogovorih z afganistanskim predsednikom Ašrafom Ganijem ni želel komentirati umika. Novinarjem je dejal, da je to v pristojnosti predsednika ZDA, ki bo sprejel odločitev.

V skladu z lanskim dogovorom so talibani pristali na mirovne pogovore z vlado v Kabulu, ki pa doslej niso prinesli rezultatov, medtem ko se nasilje stopnjuje, še posebej na podeželju.

Kabul je bil zadnja postaja azijske turneje novega obrambnega ministra ZDA, ki je med letoma 2003 in 2005 služil kot poveljnik v Afganistanu. Podrobnosti obiska so zaradi varnosti objavili šele, ko je odpotoval.

Glede groženj talibanov, da bodo ZDA odgovorne za posledice, če se ameriška vojska ne bo umaknila v skladu z dogovorom, je Austin izrazil zaupanje, da bo general Austin Miller, poveljnik ameriških sil in sil Nata v Afganistanu, uspel zaščititi enote.

Source
STA
Back to top button