Ameriški kongresniki le dosegli dogovor o 900-milijardnem svežnju pomoči

Posameznik bo prejel 600 dolarjev

Poudarki zgodbe
  • Tokratni sveženj pomoči med drugim vključuje 600 dolarjev neposredne pomoči vsem državljanom, potem ko so v prvem svežnju prejeli 1200 dolarjev. Brezposelni pa bodo prejemali po 300 dolarjev pomoči na teden, poleg tiste, ki jo prejemajo od zveznih držav. Ta dodatna podpora bo trajala 11 tednov, v prvem svežnju pa je znašala 600 dolarjev na teden za 16 tednov.
  • Sveženj vključuje tudi več milijard pomoči manjšim podjetjem, za delitev hrane, distribucijo cepiv, zdravstveno nego, pa tudi za gledališča, otroško varstvo in najemnike stanovanj, ki jih grozi prisilna izselitev.

Ameriški kongres je dosegel dogovor o 900 milijard dolarjev vrednem svežnju pomoči gospodarstvu in gospodinjstvom zaradi pandemije covida-19. Med drugim bodo posamezniki prejeli po 600 dolarjev pomoči, milijarde bodo namenjene za manjša podjetja.

 

“Po dolgem času smo dosegli preboj, ki ga je država potrebovala,” je v nedeljo dejal vodja republikanske večine v senatu Mitch McConnell. Glasovanje naj bi potekalo danes, po besedah voditeljev tako republikancev kot demokratov pa naj bi doseženi dogovor zadostoval, da ga bodo formalno potrdili v obeh domovih kongresa. Kot je sporočil tiskovni predstavnik Bele hiše Ben Williamson, ameriški predsednik Donald Trump zakon o drugem svežnju pomoči podpira in ga bo podpisal. Marca je bil sprejet največji sveženj pomoči v zgodovini ZDA v vrednosti 2300 milijard dolarjev.

Vodja republikanske večine v senatu Mitch McConnell. Foto: Reuters

Posameznikom po 600 dolarjev

Tokratni sveženj pomoči med drugim vključuje 600 dolarjev neposredne pomoči vsem državljanom, potem ko so v prvem svežnju prejeli 1200 dolarjev. Brezposelni pa bodo prejemali po 300 dolarjev pomoči na teden, poleg tiste, ki jo prejemajo od zveznih držav. Ta dodatna podpora bo trajala 11 tednov, v prvem svežnju pa je znašala 600 dolarjev na teden za 16 tednov.

Sveženj vključuje tudi več milijard pomoči manjšim podjetjem, za delitev hrane, distribucijo cepiv, zdravstveno nego, pa tudi za gledališča, otroško varstvo in najemnike stanovanj, ki jih grozi prisilna izselitev. Za slednje so podaljšali moratorij na izvršbe in zagotovili 25 milijard dolarjev za pomoč pri plačevanju najemnin.

“Kdor koli misli, da je ta zakon o pomoči dovolj, ne ve, kaj se dogaja v Ameriki,” je bil na novinarski konferenci kritičen vodja demokratov v senatu Chuck Schumer in napovedal, da si bo prizadeval za nov skupek pomoči po 20. januarju, ko bo vodenje ZDA prevzel Joe Biden.

Iz te pomoči so izločili dva predloga, ki sta bila bistvo prepirov med strankama: republikanci so zahtevali pravno zaščito za podjetja pred tožbami zaradi koronavirusa, demokrati pa večjo pomoč za zvezne države in lokalne oblasti. Kot poroča Reuters, pa skupek pomoči posredno zagotavlja milijarde za šole, testiranje in druge stroške, je navedel Schumer. Sicer vključuje tudi elemente, ki niso povezani s pandemijo, med drugim projekte, povezane s protipoplavnimi projekti in druge vodne projekte.

Večmesečna pogajanja

Pandemija ima hude posledice za ameriško gospodarstvo: več milijonov Američanov je ostalo brez denarja, brezposelnost je bila marca zelo visoka, potem se je znižala, zdaj pa se znova povečuje. Foto: Reuters

Pogajanja med demokrati in republikanci so sicer trajala več mesecev. Demokratska večina v predstavniškem domu kongresa je že poleti potrdila drugi sveženj pomoči, vreden 1600 milijard dolarjev, vendar pa so senatni republikanci to zavrnili kot previsok znesek in predlagali manj kot 600 milijard. Demokrati so višino svežnja pomoči zavrnili kot prenizkega. Sledile so novembrske volitve, po katerih so pogajanja prav oživela šele, ko se je vodja senatne večine Mitch McConnell zavedel, da blokada drugega svežnja pomoči politično škodi republikancem v Georgii. Tam bo januarja drugi krog senatnih volitev, od katerih bo za naslednji dve leti odvisna večina v zveznem senatu.

Omenjenih 900 milijard dolarjev pomoči je del širše zakonodaje skupaj z zakoni o 1400 milijard dolarjev vredni proračunski porabi vladnih agencij za tekoče proračunsko leto, ki se je začelo oktobra in traja do septembra. V proračunskih zakonih je med drugim še 1,4 milijarde dolarjev za Trumpov zid na meji z Mehiko, brez česar zakonodaje ne bi podpisal.

Predstavniški dom in senat sta po dogovoru o protikoronskem svežnju nemudoma glasovala o podaljšanju izrednega financiranja vlade za še en dan do danes, ko bosta spet glasovala o potrditvi celotne 2300 milijard dolarjev vredne zakonodaje, ki jo mora na koncu podpisati še predsednik Trump.

Via
STA
Source
MMC
Back to top button