Ameriški kongres se bo sestal na ustanovnem zasedanju

V Washingtonu se bo danes na ustanovnem zasedanju sešel novi ameriški kongres. Na položaje bodo prisegli člani predstavniškega doma in senata, ki so bili izvoljeni na splošnih volitvah 3. novembra lani. Doslej 117. zasedanje ameriškega zveznega kongresa že v sredo čaka uradna potrditev izida predsedniških volitev.

 

Američani so 3. novembra volili vseh 435 članov predstavniškega doma, ki imajo dvoletni mandat, in 35 od 100 senatorjev, ki imajo šestletni mandat. Demokrati so uspeli obdržati večino v predstavniškem domu, ki so jo osvojili leta 2018, vendar bo ta sedaj nekoliko manjša.

Za zdaj je štetje glasovnic dokončno potrdilo 222 sedežev za demokrate in 211 za republikance, preostala dva še nista dodeljena. Eden od novoizvoljenih republikancev je denimo v torek umrl zaradi covida-19.

V senatu imajo republikanci trenutno 50, demokrati pa 48 sedežev, po torkovih volitvah v Georgii pa bo znano, katera stranka bo imela naslednji dve leti, do novih kongresnih volitev večino. Republikanci morajo zanjo osvojiti enega od obeh sedežev v Georgii, demokrati pa oba. Ob razmerju 50 proti 50 bi imela odločilni glas večine podpredsednica ZDA Kamala Harris.

Letošnja prisega kongresnikov bo zaradi koronavirusa nenavadna, saj bodo v dvorano na prisego prihajali v sedmih skupinah, nekaterih pa niti ne bo v Washington. Začelo se bo opoldne po krajevnem času in bo trajalo več ur.

Predstavniški dom bo po prisegi glasoval o novem mandatu predsednice predstavniškega doma Nancy Pelosi, ki za to potrebuje najmanj 50 odstotkov glasov plus še enega.

Senatu predseduje podpredsednik ZDA, vsaka stranka pa bo potrdila svojega vodjo – republikanci Mitcha McConnella kot vodjo večine, demokrati pa Chucka Schumerja kot vodjo manjšine, kar bo veljalo do izida volitev v Georgii.

Kongres že v sredo čaka uradna potrditev izida glasovanja predsedniških elektorjev in potrditev zmage demokrata Josepha Bidna. Nekaj republikancev v predstavniškem domu in senatu je napovedalo ugovor, zaradi česar bosta potrebni glasovanji.

Source
STA
Back to top button