Svet

Ameriški kongres potrdil predlog zakona o boju proti inflaciji

Predstavniški dom ameriškega kongresa je z 220 demokratskimi glasovi proti 207 republikanskim v petek potrdil predlog zakona za boj proti inflaciji, ki med drugim uvaja minimalni davek na dobičke korporacij, niža stroške zdravstva in zvišuje sredstva za boj proti podnebnim spremembam.

 

Gre za pomembno zmago demokratskega predsednika Joeja Bidna in demokratsko agendo. Ta zajema znižanje stroškov zdravstva za navadne Američane, obdavčitev podjetij, ki se davkom izogibajo in boj proti globalnemu segrevanju.

Republikanci so bili enotno proti predlogu in še vedno trdijo, da gre za škodljiv zakon, ki bo z višjimi davki uničil ameriške družine, čeprav nihče, ki ne zasluži več kot 400.000 dolarjev na leto, ne bo plačal višjih davkov.

Senat je isti predlog potrdil pred tednom dni z 51 glasovi za in 50 proti, kjer je morala odločilni glas za večino prispevati podpredsednica ZDA Kamala Harris.

Biden je imel na začetku mandata januarja lani veliko večje ambicije za tovrsten zakon, ki so predvidevale 3500 milijard dolarjev porabe za iste namene. Na koncu so v kongresu odobrili zakon s skoraj štirikrat manjšim zneskom.

Konservativni demokrati v kongresu so bili proti raznim določilom zakona, tako da je potrditev tega po dolgem iskanju kompromisov precejšnje presenečenje pred novembrskimi kongresnimi volitvami. Če republikanci prevzamejo večino v kateremkoli od kongresnih domov, potem tovrstnih ambicioznih zakonov več ne bo moč sprejemati.

“Danes je dan za slavje, saj smo naredili en velik korak naprej v naši prelomni agendi,” je ob potrditvi predloga med drugim dejala demokratska predsednica predstavniškega doma kongresa Nancy Pelosi.

Predlog zakona med drugim predvideva 375 milijard dolarjev v desetih letih za spodbude podjetjem in potrošnikom, da se preusmerijo na čisto energijo, 64 milijard gre posameznikom za pomoč pri zdravstvenem zavarovanju za naslednja tri leta, upokojenci z diabetesom za inzulin ne bodo plačevali več kot 35 dolarjev na mesec, za zdravila na recepte pa iz lastnega žepa ne več kot 2000 dolarjev letno.

Nov 15-odstotni davek na dobičke korporacij in nekaj drugih davkov, kot je davek na odkup lastnih delnic podjetij, naj bi proračunu v desetih letih – skupaj s tem kar bo vlada prihranila z nižjimi cenami zdravil – zagotovili 740 milijard dolarjev dodatnih prihodkov.

Za to bo potrebno okrepiti zvezno davkarijo, ki ji bodo namenili dodatnih 80 milijard dolarjev v desetih letih in še 87.000 dodatnih zaposlitev. Najprej za rešitev zaostankov, ki se jih je nabralo toliko, da je jedilnica v poslopju zvezne davkarije v Washingtonu trenutno skladišče dokumentov.

Biden bo zakon hitro podpisal in demokrati ga bodo skušali izkoristiti pred volitvami. Prav tako tudi republikanci, ki bodo bržkone opozarjali na visoko ceno zakona.

Source
STA
Back to top button