AktualnoSvet

Ameriški kongres potrdil drugi stimulacijski paket proti posledicam pandemije koronavirusa

Poudarki zgodbe
  • V paketu pomoči je 25 milijard dolarjev za najemnike stanovanj, ki ne zmorejo plačevati najemnin, 15 milijard dolarjev za gledališča, 82 milijard za šolstvo, deset milijard za otroško varstvo in tako naprej. V proračunski porabi je 1,4 milijarde dolarjev za zid na meji z Mehiko in skupaj 696 milijard dolarjev za Pentagon

Ameriški kongres je v ponedeljek potrdil predlog zakona, ki zagotavlja 892 milijard dolarjev pomoči gospodarstvu in posameznikom zaradi pandemije koronavirusa. Najprej je to brez težav s 359 glasovi proti 53 storil predstavniški dom, nato še senat z 92 proti šest glasovom, zdaj pa zakon čaka na podpis predsednika ZDA Donalda Trumpa.

Z novim koronavirusom se je doslej v ZDA okužilo 18 milijonov ljudi, umrlo pa jih je več kot 319.000. Na dan se na novo okuži povprečno po 214.000 ljudi, umre pa jih okoli 3000.

Velika škoda je bila povzročena posameznikom, ki so ostali brez služb in celotnemu gospodarstvu, ki se je obdržal nad vodo le zaradi prvega stimulacijskega paketa, vrednega okrog 2000 milijard dolarjev, ki je bil sprejet konec marca.

Vodja senatne večine republikanec Mitch McConnell je povedal, da je v drugem paketu le 350 milijard dolarjev nove porabe, ostali znesek pa so neporabljena sredstva iz prvega stimulacijskega paketa.

Zakon prinaša dodatnih 300 dolarjev na teden brezposelnim za 11 tednov ter 600 dolarjev enkratnega plačila vsem Američanom, ki zaslužijo manj kot 75.000 dolarjev na leto. Mala podjetja so dobila dostop do 284 milijard dolarjev posojil. Do posojil niso upravičeni predsednik ZDA, podpredsednik, ministri, kongresniki in njihovi zakonci.

Države in lokalne vlade bodo dobile 8,75 milijarde dolarjev pomoči, kar bodo morale porabiti večinoma za distribucijo cepiv in cepljenje. Demokrati so želeli več za države in posameznike, republikanci pa niso dobili zaščite podjetij pred tožbami, povezanimi s koronavirusom.

Oboji si bodo za to prizadevali znova prihodnje leto, ko bo položaj predsednika ZDA nastopil demokrat Joe Biden, ki je že napovedal, da si bo prizadeval za novo pomoč.

Skupaj s 1400 milijardami dolarjev, ki so jih potrdili kot redno proračunsko porabo vladnim agencijam, zakonodaja obsega 5593 strani in je doslej najobsežnejša v zgodovini.

Zgradba ameriškega kongresa na washingtonskem Capitol Hillu. FOTO: Alex Edelman/AFP

Dogovor je postal mogoč šele po Bidnovi zmagi na predsedniških volitvah, saj je pozval kongresne demokrate, naj sprejmejo dogovor z republikanci za manj denarja, ker bodo leta 2021 poskušali znova.

V paketu pomoči je 25 milijard dolarjev za najemnike stanovanj, ki ne zmorejo plačevati najemnin, 15 milijard dolarjev za gledališča, 82 milijard za šolstvo, deset milijard za otroško varstvo in tako naprej.

V proračunski porabi je 1,4 milijarde dolarjev za zid na meji z Mehiko in skupaj 696 milijard dolarjev za Pentagon.

Inženirski korpus kopenske vojske dobi deset milijard dolarjev za nadzor nad poplavami in druge projekte, sedem milijard dolarjev je za širjenje širokopasovne internetne povezave, štiri milijarde dolarjev za pomoč tujim državam pri cepljenju proti koronavirus, 14 milijard pa za sisteme javnega prevoza.

Predlagateljem iz obeh strank je uspelo tudi z določilom, ki prepoveduje “presenetljive” zdravstvene račune.

Vsak peti Američan, ki obišče ambulanto za nujne primere zunaj sistema njihove zdravstvene zavarovalnice, se redno sooča s takim presenečenjem, ko prejmejo ogromen račun za minimalne storitve.

To je postal zelo dobičkonosen posel, pri katerem sodelujejo zdravniki v ambulantah, bolnišnice in podjetja za izterjavo plačil.

Source
STA

Povezani Članki

Preverite tudi
Close
Back to top button