SvetKultura

Ameriški igralki Jane Fonda zlati globus za življenjsko delo

Ameriška igralka Jane Fonda bo prihodnji mesec na podelitvi zlatih globusov, ki slavijo dosežke v filmu in na televiziji, prejela nagrado Cecil B. DeMille za življenjsko delo. “Njen nesporni talent ji je prinesel najvišjo stopnjo prepoznavnosti,” je po pisanju britanskega BBC sporočilo Združenje tujih dopisnikov v Hollywoodu.

“Čeprav je bilo v njenem poklicnem življenju več obratov, je njena neomajna zavezanost pozivanju k spremembam ostala,” je zapisalo združenje, ki organizira podelitev zlatih globusov. Nagrado ji bo podelilo na vsakoletni slovesnosti na Beverly Hillsu v Kaliforniji 28. februarja.

Igralska kariera 83-letne Jane Fonda traja šest desetletij. Debutirala je leta 1960 v romantični komediji Tall Story režiserja Joshue Logana, kasneje pa postala ena najsvetlejših hollywoodskih zvezd s filmi, kot so Barbarella Rogerja Vadima, Od devetih do petih Colina Higginsa in Na Zlatem ribniku Marka Rydella.

Za glavni vlogi v filmih Klute Alana J. Pakule in Vojakova vrnitev Hala Ashbyja je osvojila oskarja. Nazadnje je nastopila v Netflixovi humoristični seriji Grace in Frankie.

Jane Fonda je znana tudi kot politična aktivistka, v zadnjih letih kot zagovornica akcij proti podnebnim spremembam. Leta 2016 je zahvalni dan preživela med protestniki v rezervatu indijanskega plemena Stoječa skala, kjer je demonstrirala proti gradnji naftovoda Dakota Access. V 60. letih je glasno nasprotovala vojni v Vietnamu.

Igralka, ki je napisala knjigo o tem, kako se lahko ljudje vključijo v takšen aktivizem, je bila med protesti večkrat aretirana in upa, da so njena dejanja pripomogla k dvigu zavesti, še poroča BBC.

Source
sta.si

Povezani Članki

Back to top button