Ameriški diplomati pozvali k predčasni odstranitvi Trumpa s položaja

Pence se ne nagiba k odstavitvi Trumpa

Ameriški diplomati so v nedeljo razposlali dve okrožnici z obsodbo predsednika ZDA Donalda Trumpa zaradi spodbujanja vdora v kongres in podporo zakonitim prizadevanjem za njegovo predčasno odstranitev s položaja.

Karierni uslužbenci zunanjega ministrstva so sporočili, da lahko vdor v kongres močno škodi verodostojnosti ZDA pri promociji in obrambi demokratičnih vrednot na tujem.

Zunanjega ministra Mika Pompea pozivajo, naj podpre vsakršno zakonito prizadevanje podpredsednika ZDA Mika Pencea in drugih članov kabineta za zaščito države, vključno z možnostjo uporabe 25. amandmaja k ustavi, ki omogoča odstavitev predsednika ZDA, če ta ni sposoben opravljati svojih dolžnosti.

Okrožnici sta bili razposlani po tako imenovanem kanalu za izražanje nestrinjanja, ki se običajno uporablja za izražanje nasprotovanja določenim političnim odločitvam. Takšnega izraza proti predsedniku doslej še ni bilo.

Ena od okrožnic diplomatov poudarja, da mora zunanje ministrstvo, torej Pompeo, izrecno obsoditi Trumpovo vlogo v nasilnem napadu na kongres. V obsodbah napada nikakor ne bi smeli uporabiti Trumpovih besed, ker predsednik glede tega nima nobene verodostojnosti, menijo diplomati.

“Tako kot mi rutinsko obsojamo tuje voditelje, ki uporabljajo nasilje in zastraševanje za vpletanje v mirne demokratične procese in sprevračajo voljo volivcev, bi morale javne izjave zunanjega ministrstva v tem primeru omeniti Trumpa. Kritičnega pomena je, da svetu sporočimo, da v našem sistemu ni nihče – niti predsednik – nad zakonom ali zaščiten pred javno kritiko,” pišejo diplomati.

Zvest podpornik Trumpa Pompeo je v sredo obsodil vdor v kongres, vendar predsednika ni omenjal. Največ časa je porabil za zavračanje kritik iz tujine in trditve, da je vse v redu.

Demokrati bodo vložili drugo ustavno obtožbo

Demokrati bodo medtem v predstavniškem domu, kjer imajo večino, vložili predlog resolucije s pozivom podpredsedniku Penceu, naj odstavi Trumpa v skladu s 25. amandmajem k ustavi. Če ta poteza ne bo uspela, bodo demokrati vložili ustavno obtožbo zoper Trumpa zaradi “hujskanja k vstaji”, poroča BBC.

Že drugo ustavno obtožbo proti Trumpu naj bi demokratska večina v predstavniškem domu potrdila predvidoma do srede.

Večina demokratov in nekaj republikancev sicer želi, da bi Trump sam predčasno odstopil, preden mu 20. januarja poteče mandat, ali pa ga odstavi njegov kabinet s podpredsednikom Penceom.

Pence in preostanek Trumpovega kabineta ne kažeta volje za odstavitev, večina senatnih republikancev pa opozarja, da ni dovolj časa za ustavno obtožbo, ki se lahko konča le z oprostitvijo ali odstavitvijo s položaja, saj Trump 20. januarja v vsakem primeru odhaja.

Demokrati bi čakali z obtožbo 100 dni

Demokrat iz Južne Karoline James Clyburn je v nedeljo pojasnil, da bodo ustavno obtožbo v kongresu sicer potrdili v torek ali sredo, a da jo bodo v senat, kjer je za odstavitev predsednika potrebna dvotretjinska večina, najverjetneje poslali pozneje, potem ko bo potrjena vlada novoizvoljenega demokratskega predsednika Bidna.

“Dajmo novoizvoljenemu predsedniku Bidnu 100 dni, ki jih potrebuje, da začne izvajati svojo agendo,” je dejal Clyburn. To bi Bidnu omogočilo, da sestavi svojo vlado in začne izvajati svoje ključne politike, vključno z bojem proti pandemiji. To bi namreč po poročanju BBC-ja moralo počakati, če bi senat pred tem prejel predlog ustavne obtožbe iz predstavniškega doma.

Osnutek besedila obtožbe vsebuje eno točko, v kateri je Trump obtožen spodbujanja nemirov. Poleg tega osnutek predvideva dosmrtno prepoved kandidiranja za opravljanje javne funkcije Trumpu. To bi mu v primeru obsodbe v senatu preprečilo morebitno predsedniško kandidaturo v letu 2024.

Prva ustavna obtožba Trumpa zaradi njegovih pritiskov na Ukrajino, naj uvede preiskavo zoper Bidna in Trumpu s tem pomaga na volitvah, se je lani končala z oprostitvijo v senatu, kjer so imeli večino republikanci.

Via
STA
Source
MMC
Back to top button