Ameriška zmes za palačinke Teta Jemima zaradi rasnega stereotipa dobila novo ime

V torek je odšlo v zgodovino ime dobro poznane ameriške zmesi za palačinke in sirupa za palačinke Teta Jemima (Aunt Jemima), saj so izdelek preimenovali nazaj v izvirno ime leta 1888 v Missouriju ustanovljenega podjetja Pearl Milling Co. Stereotipna podoba temnopolte kuharice, ki kuha za bele otroke, namreč ni v skladu z duhom časa.

Pearl Milling Co. se je leta 1889 preimenovala v Teto Jemimo in izdelke ponudila v embalažah s podobno temnopolte kuharice, ki je kupcem zagotavljala, da bodo palačinke in sirup v njih res imenitna zadeva. Temnopolte ženske so v ZDA v zgodovini kuhale belcem kot sužnje, kasneje pa kot gospodinjske pomočnice in kuharice.

Kar je bilo pred več kot 100 leti jamstvo za dobro hrano, je danes rasistični stereotip. Znamka Teta Jemima se je še posebej po lanskoletnih protestih proti policijskemu nasilju in rasizmu v ZDA slabše prodajala.

Lastnik znamke je od leta 1925 proizvajalec ovsenih kosmičev Quaker Oats, ki je danes v lasti PepsiCo. Odločitev o spremembi imena je torej sprejel omenjeni proizvajalec brezalkoholnih pijač.

V PepsiCo so sicer spomnili, da je Quaker Oats skozi leta že spreminjal podobo na embalaži in med drugim podobi temnopolte ženske izbrisal znameniti predpasnik in naglavno ruto. Teta Jemima se je potem še spremenila iz dobro zalite kuharice v povsem drugo žensko, ki pa je ostala temnopolta.

Ameriški zgodovinarji ugotavljajo, da je bila podoba na zmesi za palačinke in sirupu osnovana na karikaturi stare črne mamice, ki sega v čase suženjskih plantaž na ameriškem jugu.

Podobno se dogaja tudi drugim proizvodom, kot je na primer riž Strička Bena (Uncle Ben’s). Čeprav ta proizvod sloni na temnopoltem kmetu iz Teksasa, ki je prideloval riž najboljše kakovosti, pa je lastnik znamke, podjetje Mars, zaradi kritik že lani spremenil ime v Ben’s Original. Izraz striček Ben namreč spominja na izraz Striček Tom, ki je sinonim za izdajalca temnopolte rase v ZDA.

Source
STA
Back to top button