SvetKultura

Ameriška filmska akademija se odloča o izvedbi 93. podelitve oskarjev

Poudarki zgodbe
  • Predsedujoči Evropske filmske akademije (EFA) Mike Downey je po navedbah BBC razložil, da je pomen podelitve nagrad trenutno, "da pokažejo, da kino še živi".

Ameriška filmska akademija bo 93. oskarje podelila z dvomesečnim zamikom, 25. aprila. Trenutno išče način, da bi v Los Angelesu gostila podelitev, na kateri bi bili prisotni nagrajenci. Po težkem letu zaradi pandemije filmska industrija upa na odmevno 93. podelitev zlatih kipcev, akademiji pa naj bi na pomoč priskočil režiser Steven Soderbergh.

S sedmimi oskarji nagrajeni režiser Soderbergh naj bi po pisanju britanskega BBC zaradi pandemije covida-19 “na novo zasnoval” svečano podelitev.

Čeprav so številke televizijskih gledalcev v minulih letih padale, so oskarji še vedno dogodek v zabavni industriji, o katerem se največ govori. Glede na analitike Twitterja, objavljene leta 2014, so bili tviti o takratnih oskarjih deležni 3,3 milijarde ogledov. Med objavljenimi tviti je bil pred šestimi leti tudi selfie gostiteljice oskarjev Ellen DeGeneres in drugih zvezdnikov, ki je postal najbolj deljen tvit v zgodovini platforme.

Akademiji so pri pripravah na podelitev oskarjev lahko v pomoč nekatere že izvedene virtualne podelitve nagrad, denimo emmyji. V Berlinu pa so ta mesec z neposrednim prenosom prek spleta podelili 33. evropske filmske nagrade, tradicionalno zadnje nagrade v letu. V stavbi Futurium so bili le gostitelji, nagrajencem pa so čestitali prek spleta.

Studii in filmski ustvarjalci, ki jim oskarji pomenijo tudi večji zaslužek pri filmih, se strinjajo, da je odmevna prireditev dobra spodbuda. Čeprav se vpliv pri prejemniku oskarja za najboljši film v zadnjem desetletju znižuje, so statistike analitičnega podjetja Comscore pokazale, da se je ogled Parazita Bong Joon-Hoja na vikend po nominaciji za oskarja povečal za 79 odstotkov.

Pred podelitvijo oskarjev se ustvarjalci običajno udeležujejo zabav in fotografiranj ter se sprehodijo po rdečih preprogah drugod. Tega bo v naslednjih mesecih veliko manj, četudi aprila pride do fizične izvedbe podelitve.

Na nominacije pa lahko vpliva tudi veliki zmagovalec minulih oskarjev Parazit. Akademija je namreč na 92. podelitvi nagrad oskar presenetila in za najboljšega prvič v zgodovini razglasila film v tujem jeziku. Poleg tega je med glasovalci, ki bodo odločali o nominirancih, več kot 800 novih imen, pri čemer je 45 odstotkov žensk, 36 odstotkov glasovalcev pa ni belopoltih, še navaja BBC.

Source
sta.si

Povezani Članki

Preverite tudi
Close
Back to top button