Svet

Američani obeležujejo dan spomina na padle vojake

Američani letos nekoliko množičneje slavijo nacionalni praznik dan spomina na padle vojake kot lani, ko so zaradi pandemije covida-19 ostajali predvsem doma. Letos naj bi se jih za podaljšani praznični konec tedna na pot odpravili 60 odstotkov več kot lani, poroča ameriška avtomobilistična zveza (AAA).

Predsednik ZDA Joe Biden bo imel danes govor in položil venec pred grobnico neznanemu junaku na pokopališču Arlington. Že v nedeljo je imel podobno nalogo v Delawaru na pokopališču v New Castlu, kar je zanj že tradicija. Dan spomina je za predsednika ZDA zelo oseben, saj je njegov sin, vojaški veteran iz Afganistana Beau Biden umrl pred šestimi leti za rakom na možganih, star šele 46 let.

“Ne morem se vam dovolj zahvaliti za nadaljevanje služenja naši državi,” je povedal veteranom in staršem padlih vojakov. “Vem kako boli izguba. Oni so naši varuhi, mi smo varuhi njihove dediščine. Kljub bolečini poznam ponos, ki ga čutite za padlimi, ki ste jih imeli radi,” je dejal Biden, ki je vztrajal na slovesnosti skupaj z ostalimi kljub nenavadno mrzlemu in mokremu vremenu.

AAA poroča, da se je od 27. do 31. maja letos na pot dlje kot 70 kilometrov od doma podalo 37 milijonov Američanov, kar je še vedno 13 odstotkov manj kot na podoben praznični vikend leta 2019. Velika večina jih je šla na pot z osebnimi avtomobili.

Epidemija covida-19 v ZDA se umirja, ekonomija pa okreva skupaj s povpraševanjem po bencinu in cene rastejo. Z letali se je na pot podalo 2,5 milijona ljudi ali šestkrat več kot lani, kar pa je 500.000 manj kot leta 2019. Potnikov z avtobusi, vlaki in ladjami pa je po ocenah AAA kar 87,5 odstotka manj kot leta 2019.

Za prebivalce srednjega zahoda in severovzhoda ZDA bi bilo letos sicer bolje, da bi ostali kar doma, saj je vreme okrog dneva spomina letos nenavadno mrzlo. Temperature so povprečno po sedem stopinj Celzija nižje kot običajno. V New Yorku je v nedeljo bilo sedem stopinj z dežjem in vetrom, čeprav je bilo še dva dni prej 30 stopinj.

Dan spomina je v ZDA neuraden začetek poletja, saj se takrat odprejo bazeni in plaže, kar jpa se letos ni zgodilo. Poleg krasitve grobov padlih z ameriškimi zastavami in parad ter piknikov so Američanom v mrzlem vremenu ostale na voljo še tradicionalne razprodaje. V Kaliforniji in na Floridi sicer težav z mrazom ni bilo.

Ameriško ministrstvo za veterane ocenjuje, da je zaradi covida-19 v ZDA umrlo okoli 12.000 vojnih veteranov. Od skupaj devet milijonov, kolikor njih imajo v evidenci, so jih doslej cepili le 2,5 milijona.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button