Alibaba napovedala razdelitev na šest skupin

Kitajski spletni trgovec Alibaba je naznanil, da se bo podjetje razdelilo na šest posameznih poslovnih skupin, kar predstavlja eno najodmevnejših prestrukturiranj kakega vodilnega kitajskega tehnološkega podjetja doslej, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Poteza je med drugim namenjena spodbujanju tržne konkurenčnosti, so pojasnili.

 

Predsednik in glavni izvršni direktor Alibabe Daniel Zhang je dejal, da bo prestrukturiranje vsakemu posameznemu podjetju omogočilo uresničevanje lastnih načrtov za zbiranje sredstev in lastno kotiranje na borzi. V družbi s sedežem v mestu Hangzhou so pojasnili, da je poteza namenjena “sprostitvi vrednosti za delničarje in spodbujanju tržne konkurenčnosti”.

Šest enot bo vključevalo Cloud Intelligence Group, Taobao Tmall Commerce Group, Local Services Group, Cainiao Smart Logistics Group, Global Digital Commerce Group ter Digital Media and Entertainment Group. V skladu z novo ureditvijo bosta vsako od šestih novoustanovljenih enot vodila lastni izvršni direktor in upravni odbor.

Glavna izjema pri prestrukturiranju je družba Taobao Tmall Commerce Group, ki upravlja eno največjih spletnih nakupovalnih platform na Kitajskem. Ta bo še naprej v celoti v lasti skupine Alibaba in tako ne bo kotirala na borzi.

Zhang bo še naprej ostal prvi mož skupine Alibaba, ki bo po novem delovala po modelu holdinške družbe, so pojasnili v sporočilu za javnost. Prav tako bo prevzel položaj izvršnega direktorja družbe Cloud Intelligence Group.

Alibaba se trenutno sooča s številnimi izzivi, med drugim zaradi številnih regulatornih ukrepov doma in na tujem. Oblasti v Pekingu so med drugim leta 2020 v zadnjem trenutku ustavile načrtovano javno ponudbo delnic finančne podružnice Alibabe podjetja Ant Group, potem ko je bil ustanovitelj Alibabe Jack Ma v govoru kritičen do kitajskih regulatorjev. Leta 2021 pa so Alibabo zaradi domnevnih nepoštenih praks kaznovali z rekordno globo v višini 2,75 milijarde dolarjev.

Ma je Kitajsko zapustil konec leta 2021, pred kratkim pa so ga opazili v osnovni šoli v mestu Hangzhou, kar je bil njegov prvi javni nastop na celinski Kitajski po več kot letu dni, poroča Reuters.

Source
STA
Back to top button