AktualnoŠport

Žan Kranjec po trilerju do prve kolajne v veleslalomske seštevku

Marco Odermatt je zmagovalec zadnjega veleslaloma sezone alpskih smučarjev. Švicarski šampion je prepričljivo zmagal, potem ko je vodil že po prvi vožnji. Slovenski as Žan Kranjec je na finalu sezone v Soldeuu v Andori prvič osvojil tretje mesto v posebnem seštevku veleslaloma. Zadnji veleslalom je končal na 11. mestu (+2,96).

 

Norvežan Henrik Kristoffersen je osvojil drugo mesto (+2,11), Avstrijec Marco Schwarz je bil tretji (+2,29).

Schwarz je bil na zadnji tekmi glavni tekmec slovenskemu smučarju za tretje mesto v seštevku discipline.

Odermatt je že predčasno osvojil veleslalomski globus, Kristoffersen pa je v seštevku discipline osvojil drugo mesto. Kranjec je prvič sezono končal kot tretji v seštevku discipline, doslej je bil že dvakrat četrti.

“Ponavadi vedno, ko pridem v cilj, ali sem dober ali slab, je to prijetno čakanje in me razplet niti ne zanima tako zelo. Tako napeto še ni bilo. Danes nisem najbolje tekmoval, ampak sem pa zelo vesel, da se je izteklo tako, kot se je, da sem zaključil na tretjem mestu v veleslalomskem seštevku,” je čakanje na razplet v izjavi za TV Slovenija opisal Kranjec.

Zaradi slabše vožnje tokrat ni bil odvisen samo od sebe: “Vedel sem, da če bo vse normalno, da bi Odermatt moral prevzeti prvo mesto. Nikoli ne dela napak, ampak lahko bi pa ravno danes naredil kakšno veliko napako ali pa odstopil. Sem bil na trnih do predzadnjih vrat in sem zelo vesel, da je danes zmagal.”

Kranjec je postal komaj drugi Slovenec v moški konkurenci, ki je osvojil kolajno v seštevku discipline v 23 letih. Pred Kranjcem je to uspelo zdajšnjemu strokovnemu komentatorju TV Slovenija Matjažu Vrhovniku, ki je bil leta 2000 tretji v seštevku slaloma.

“Ta podatek pove zgolj to, kako težko je. Saj moraš res držati vso sezono na zelo visoki ravni, z izjemo dveh tekem sem bil letos zelo stanoviten,” je dejal Kranjec, ki je bil v tej sezoni trikrat na stopničkah.

Odermatt, ki je že osvojil veliki kristalni globus in mala globusa, superveleslalomskega in veleslalomskega, je dosegel prav poseben mejnik. Postal je novi rekorder po številu osvojenih točk v eni sezoni med moškimi.

Avstrijec Hermann Maier je sezono 1999/20 končal z izkupičkom 2000 točk, kar je do 18. marca veljal nepreseženi mejnik med alpskimi smučarji. Maierjev naslednik z novim rekordom 2042 točk je po novem Odermatt. Absolutni rekord še vedno drži Slovenka Tina Maze z 2414 točkami v sezoni 2012/13.

Da je presegel Maierja, je Odermatt potreboval 59 točk. Kar za Švicarja ni bila težava, le na nočnem veleslalomu v Schladmingu, ki ga je izpustil, v tej sezoni ni bil na stopničkah, na sedmih veleslalomih je zmagal.

V Andori se je odvila prava drama. Odermatt je vodil že po prvi vožnji in z veliko prednostjo. Francoz Alexis Pinturault je na drugem mestu zaostajal 1,09 sekunde. S startno številko 19 se je na tretje mesto zavihtel Norvežan Alexander Steen Olsen Alexander (+1,12). Kranjec je bil po neposrečeni prvi vožnji 12., z zaostankom 2,23 sekunde.

V finalu so se razmere na vrhu povsem premešale, le Odermatt je bil znova zanesljiv.

Kranjec je v Andoro prišel s prednostjo 51 točk pred Schwarzem, ki je bil po prvi vožnji 11., v drugo pa je odpeljal veliko bolje. Kazalo je že, da bo Schwarz prehitel Kranjca. A je imel Slovenec pomoč, najprej je Kristoffersen skočil pred Avstrijca, zatem še Odermatt.

Kranjec je tako osvojil 24 točk na zadnji tekmi, Schwarz 60, kar je v seštevku discipline pomenilo, da je Slovenec zbral 15 točk več od Avstrijca. Končni izkupiček Kranjca znaša 464 točk, Kristoffersen na drugem mestu ima 600 točk točk, Odermatt pa 840.

Za slovenskega asa je sezona 2022/23 najboljša doslej. Še nikoli doslej v razvrstitvi veleslaloma v eni sezoni ni zbral 400 točk ali več. V letih 2019 in 2020 je bil v seštevku dvakrat četrti, ko je imel 344 in 364 točk.

Seštevek 464 točk, vse točke je zbral na veleslalomskih tekmah, je več tudi od izkupička v sezoni 2019/20, ko jih je imel 445. Takrat je nekaj točk osvojil tudi v slalomu. Še vedno pa Kranjcu ni uspelo doseči meje 500 točk, s tem pa bi lahko nastopil v nedeljo tudi v slalomu.

Source
STA
Back to top button