Šport

Uefa predstavila nov format lige prvakov, od leta 2024 v tekmovanju 36 klubov

Evropska nogometna zveza (Uefa) je ob napovedi 12 evropskih klubov, da bodo ustanovili konkurenčno tekmovanje, tako imenovano superligo, na današnji seji izvršnega odbora potrdila načrt za prenovo formata evropskih klubskih tekmovanj od leta 2024. Elitno evropsko tekmovanje liga prvakov se bo z 32 razširila na 36 klubov.

Novi format celinskih tekmovanj bo stopil v veljavo v sezoni 2024/25. Predsednik Uefe Aleksander Čeferin je ob tem ocenil, da gre za “razburljiv nov format, ki bo ohranil odprtost tekmovanja” in se obregnil ob napoved dvanajsterice “odpadnikov”, ki jih je označil za “pohlepneže”.

“Naše spremembe ohranjajo vrednost domačih lig. To bo ostalo ključ za uvrstitev v evropska klubska tekmovanja,” je dodal Čeferin ob predstavitvi novega formata in odzivu na napoved ducata klubov iz Anglije, Španije in Italije, da bodo s podporo ameriške investicijske banke JP Morgan ustanovili zaprto tekmovanje.

Najmočnejše štiri evropske lige Anglija, Španija, Nemčija in Italija bodo v prenovljeni ligi prvakov imele zagotovljena štiri mesta, Francija pa po novem tri. Ob tem bosta prvaka lige prvakov in evropske lige avtomatično uvrščena v razširjeno tekmovanje, s čimer bosta sproščeni še dve mesti v domačih tekmovanjih obeh prvakov.

Tekmovanje bo potekalo po tako imenovanem švicarskem modelu, z enotno lestvico in razvrščenostjo ekip glede na trenutni in zgodovinski uspeh. Vsaka ekipa bo v uvodnem delu odigrala 10 tekem po računalniškem žrebu glede na razvrstitev.

Od osmine finala bodo sledile tekme na izpadanje, osem najvišje uvrščenih ekip si bo pri tem zagotovilo neposredno napredovanje.

Potrditev prenove evropskih klubskih tekmovanj sledi po več letih razprav za doseganje ustreznega ravnotežja, ki bi zadovoljil zahteve največjih klubov po večjem deležu prihodkov in manjših klubov po dostopnosti tekmovanj. Ob potrjevanju predloga prenove pa se je v zadnjem hipu izkazalo, da so apetiti največjih klubov vendarle večji.

To je presenetilo Čeferina, ki ob tem ni mogel skriti razočaranja. “Veliko stvari sem doživel v svojem življenju, saj sem bil 24 let odvetnik za kazenske zadeve. Zato sem srečal že veliko različnih ljudi, ampak nikoli še takšnih, kot so ti,” je dejal o nekaterih akterjih v ozadju superlige.

Predvsem se je obregnil ob predsednika Juventusa Andreo Agnellija, ki je do nedelje še vodil Evropsko združenje klubov (ECA), to je vseskozi podpiralo Uefine napore za prenovo, v nedeljo pa je nenadno in potiho prestopil med superligaše. “Nikoli še nisem videl nekoga, ki bo toliko lagal, tako vztrajno,” je bil kritičen Čeferin.

Zanj gre pri novonastalem projektu predvsem za pohlep. “Očitno je pohlep tako močan pri nekaterih, da jim izpuhtijo vse človeške vrednote. Ampak mi se bomo držali naših vrednot,” je dejal Čeferin, ki je napovedal uporabo vseh pravnih sredstev za preprečitev nastanka nove lige.

O hitrosti in podrobnosti pravnih ukrepov še ni želel govoriti, saj Uefa po njegovem preverja svoje možnosti, je pa dejal, da bodo klubi “izločeni iz vseh naših tekmovanj takoj, ko bo to mogoče … enako velja tudi za nogometaše teh klubov”.

Pri tem je dodal, da Uefa ohranja odprta vrata za vse, ki bi se želeli premisliti. Zato upa, da bo na koncu vendarle prevladal razum, saj je po njegovem jasno, da tovrstnemu projektu nasprotujejo celo navijači 12 sodelujočih klubov.

“V svojem sporočilu za javnost ti klubi govorijo o solidarnosti. Ampak oni nimajo pojma, kaj to je. Nimajo niti ‘s’ od solidarnosti,” je še dodal. “Nekateri želijo prikazati, da je superliga namenjena služenju denarja, tako kot je Uefa namenjena služenju denarja. Ampak pozabljajo, da mi vrnemo 90 odstotkov naših prihodkov v nogomet. In ne samo za poklicno igro, temveč tudi za mlade, razvoj, ženski nogomet in za ostale razvojne programe,” je dodal.

Source
STA
Back to top button