AktualnoŠport

Tokio 2020: Slovenska olimpijska odprava s številnimi možnostmi za kolajne

Slovenska olimpijska odprava za Tokio 2020 tri mesece pred igrami dobiva dokončno obliko, čeprav bo kvalifikacijsko obdobje trajalo skoraj še dva meseca. Najbolj na očeh bodo v tem času košarkarji, saj udeležba moštvenega športa vselej prinese večjo prepoznavnost in zanimanje za ekipo.

Glede na trenutno stanje je na seznamu zanesljivih potnikov za igre 32 športnikov, glede na seznam športnikov, ki normo še lovijo, se tem lahko pridruži vsaj še še deseterica in končna številka bo bržkone nekje med 40 in 45. Seznam imen pa se občutno lahko poveča ob morebitni uvrstitvi košarkarjev na igre.

Košarkarji bi Sloveniji z Luko Dončićem povečali tudi mednarodno prepoznavnost, a bo odgovor o nastopu reprezentance treba čakati do 3. julija. Med 29. junijem in 3. julijem bo Slovenija nastopila na turnirju v Kaunasu.

V predtekmovanju bo igrala s Poljsko in Angolo, v končnici pa bo naletela na dva tekmeca iz skupine z Litvo, Južno Korejo in Venezuelo za eno mesto, ki vodi na igre. Vnaprej gre pričakovati dvoboj z gostitelji. Reprezentanca v košarki 3×3 si bo nastop skušala zagotoviti konec maja na turnirju v Gradcu.

Slovenija bo na igrah zastopana tudi s številnimi zvezdniki v posamičnih športih. Mednarodno najbolj odmevni imeni sta kolesarja Primož Roglič in zmagovalec Toura Tadej Pogačar. Poimenski spisek kolesarjev sicer še ni potrjen, a vnaprej ja jasno, da bodo slovenske barve na cestni dirki branili štirje kolesarji v moški konkurenci, ena kolesarka, za mesto konkurirajo Eugenia Bujak, Urša Pintar in Urška Žigart. V kronometru je na voljo po eno mesto. V gorskem kolesarstvu pa ima nastop že zagotovljen Tanja Žakelj.

Ob premieri na olimpijskih igrah bo v središču pozornosti športno plezanje, kjer Janja Garnbret velja za favoritinjo za zlato, ob dobri dnevni formi lahko preseneti tudi Mia Krampl.

Med favorite za stopničke sodijo tudi kajakaši in kanuisti na divjih vodah. Tu ima nastop že potrjen svetovna prvakinja Eva Terčelj. V kanuju sta kandidata za mesto v čolnu Benjamin Savšek in Luka Božič, v kajaku Niko Testen, Martin Srebotnik in Peter Kauzer, v kanuju med dekleti pa je velika favoritinja Alja Kozorog. Končni odgovor bo dalo evropsko prvenstvo v prvi polovici maja.

Na mirnih vodah sta najboljšim blizu Špela Ponomarenko in Anja Osterman, preostali Slovenci bodo kvoto za nastop na igrah še skušali ujeti.

V jadranju elitno posadko sestavljata Tina Mrak in Veronika Macarol, ki sta bili odličju blizu že na prejšnjih igrah v Rio de Janeiru, v razredu laser bo nastopil Žan Luka Zelko.

Vsaj pet ali šest tekmovalcev bo Slovenijo zastopalo v judu. Prva favoritinja za kolajno bo Tina Trstenjak, branilka naslova v kategoriji do 63 kg, glede na formo v letu 2021 pa ob dobri dnevni formi lahko presenetita tudi Kaja Kajzer in Maruša Štangar. Veliko je ugibanj o Ani Velenšek, ki se že več kot leto dni ni predstavila na tekmi, a je zanjo moč trditi, da bo šla na igre le, če bo vrhunsko pripravljena.

V moški konkurenci v judu ima nastop zagotovljen Adrian Gomboc, velike možnosti pa ima tudi Martin Hojak in ob presenečenju na SP morda še kdo v ekipi. Med kandidate za presenečenje na igrah nedvomno sodi taekwondoist Ivan Trajković, nastop na igrah si bo skušal priboriti tudi Patrik Divković.

Nedvomno pa imajo adute tudi v slovenski atletski reprezentanci. Ob osebnem rekordu se s stopničkami za zmagovalce lahko spogledujeta skakalka s palico Tina Šutej in mladi metalec diska Kristjan Čeh. Normo imajo že izpolnjeno štirje atleti, a verjetno se bo število vsaj podvojilo, saj je blizu nastopu Luka Janežič ter nekateri drugi.

Med aktivnimi plavalci ima normo za nastop na olimpijskih igrah potrjeno le Katja Fain, blizu sta glede na formo tudi Tjaša Vozel in Neža Klančar, na evropskem prvenstvu v Budimpešti pa se bo za nastop potegovala tudi ženska štafeta na 4×100 in 4×200 m prosto in na Portugalskem junija tudi daljinska plavalka Špela Perše.

V športni gimnastiki potrditev za nastop čaka Tjaša Kyseleff, 99,9 odstotka pa je glede na svoje dosežke že potnica za igre v Tokiu ritmičarka Jekaterina Vedenejeva. Na namiznoteniškem turnirju bo Slovenijo zastopala moška ekipa, v posamični konkurenci bosta priložnost verjetno dobila Bojan Tokič in Darko Jorgič. Dekleta normo lovijo prav ta teden. Glede na uvrstitve na mednarodnih lestvicah Slovenija lahko računa tudi vsaj na dva teniška igralca v Tokiu.

V vrsti športov slovenske reprezentante kvalifikacije še čakajo. Svoje olimpijce si želijo v karateju, golfu, lokostrelstvu, odbojki na mivki, rokoborbi in nekdaj paradnem veslanju, a bo za vse ta naloga vse prej kot lahka.

Source
STA
Back to top button