AktualnoŠport

Sunderlandu druga zmaga na Dakarju med motociklisti

Britanec Sam Sunderland (GasGas) je zmagovalec 44. relija Dakar med motociklisti v Savdski Arabiji. Dvaintridesetletnik iz Poola je drugič v karieri postal najboljši med motociklisti na najtežjem vzdržljivostnem reliju na svetu, moštvu GasGasa pa je privozil prvo zmago v zgodovini.

 

 

Na zelo nepredvidljivem reliju so se motociklisti neprestano menjavali v vodstvu po številnih težavah in kaznih. Sunderland je v nedeljo v etapi izgubil celo 26 minut in padel na četrto mesto, v zadnjem tednu pa je nadoknadil zaostanek in v cilj v Džedi kot danes osmouvrščeni pripeljal s prednostjo 3:27 minute v skupnem seštevku pred Čilencem Pablom Quintanillo (Honda). Tretji Avstrijec Matthias Walkner (KTM) je zaostal 6:47 minute.

Sunderland je postal eden od petih motociklistov z dvema zmagama na reliju Dakar, kar na večni lestvici zadošča za sedmo mesto. Na vrhu je Francoz Stephane Peterhansel, ki je slavil šestkrat. Nato je legendarni Francoz z vzdevkom gospod Dakar še osemkrat postal najboljši med avtomobilisti.

V današnji zadnji etapi ob Biše do Džede (516 km) s 164 km hitrostnih preizkušenj je sicer zmago slavil Quintanilla pred Avstralcem Tobyjem Priceom (KTM) in še enim Čilencem Josejem Ignaciom Cornejom Florimom (Honda).

Edini slovenski predstavnik Simon Marčič (Husqvarna) je še na poti do Džede, v skupnem seštevku pa se mu obeta mesto okoli najboljše petdeseterice. Lansko preizkušnjo v Savdski Arabiji je Mariborčan končal na skupno 36. mestu ter petem v kategoriji originals, kar je bil doslej najboljši dosežek za Štajerca. Zmago je leta 2021 slavil Argentinec Kevin Benavides, ki je letos po številnih težavah daleč v ozadju.

Na traso današnje 12. etape so se podali tudi avtomobilisti. Zmaga se obeta Katarcu Naserju al-Atijahu (Toyota), ki ima pred Francozom Sebastienom Loebom (Bahrain Raid Xtreme) tako rekoč neulovljivo prednost.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button