Šport

Smrekar o selitvi Lampičeve v biatlon: Tudi na novi poti ji bomo stali ob strani

Po Petri Majdič najuspešnejša slovenska smučarska tekačica Anamarija Lampič je v ponedeljek v prostorih Smučarske zveze Slovenije v Ljubljani sporočila, da bo zamenjala panogo ter bo športno pot nadaljevala v biatlonu. Predsednik zveze Enzo Smrekar je v izjavi za STA zatrdil, da bodo športnici tudi na novi poti stali ob strani.

 

 

“Vemo, da imajo športniki tudi to svobodo. Ni se prvič zgodil tak prestop in se bo še kdaj. Kar nekaj smučarskih tekačic je že prestopilo iz smučarskega teka v biatlon, tudi na mednarodni sceni, tako da ne gre za neko nenavadno stvar. Želim ji samo veliko uspeha, in to, da se je dobro in pravilno odločila,” je v izjavi za STA o selitvi najboljše slovenske smučarske tekačice dejal prvi mož smučarske zveze.

Smrekar je potrdil, da je bil predhodno obveščen o nameri tekmovalke: “Seveda. Gre pa za proces, ko športnik razmišlja in se odloča in se posvetuje, osebno bi mi sicer bilo bolj všeč, če bi se to zgodilo po svetovnem prvenstvu v Planici 2023, pa vendar …, vedno smo spoštovali voljo in integriteto športnic in športnikov in bomo tudi sedaj tako ravnali.”

“Tu smo tudi za to, da športnicam in športnikom pomagamo, včasih je tudi takšna odločitev del tega, kar moramo podpreti. Tudi na novi poti ji bomo stali ob strani in ji želimo čim več čim boljših rezultatov, navsezadnje smo za to tukaj,” je še dejal.

“Glede na to, da smo nekaj časa že poslušali najave o prestopu, smo bili vseeno tudi mi presenečeni nad tako hitro odločitvijo,” pa je povedal predsednik panoge za smučarski tek Roman Beznik.

Pogovore s tekmovalko je označil za korektne. “Pogovarjali smo se o nastopu na svetovnem prvenstvu v Planici in še kakšni tekmi svetovnega pokala. Ne moremo vedeti, kaj bo drugo leto, če bodo vse dane možnosti, je Anamarija rekla, da ne vidi problemov v nastopu, tudi (biatlonec) Jakov Fak je izrazil željo, da bi nastopil na SP v Planici v tekih,” je dodal Beznik.

“Spoštujem željo Anamarije, da se preizkusi tudi v biatlonu, želim ji res vse dobro, rad bi se ji zahvalil za vse, kar je naredila v smučarskem teku, je pa tudi tako …, da je tudi olimpijski tek dal Anamariji veliko.”

Slovenski smučarski tek v nov olimpijski ciklus vstopa kadrovsko spremenjen. V smučarski tek se kot vodja panoge vrača nosilka olimpijskega brona iz Sočija Vesna Fabjan.

“Pridobili smo novega trenerja. To je Norvežan Ola Hattestad, olimpijski zmagovalec v individualnem sprintu. Imamo novo vodjo panoge Vesno Fabjan, ki že dela zelo zagnano in uspešno, poleg tega pa računam, da sta tudi Eva Urevc in Miha Šimenc dobila dodatno motivacijo,” je še dejal predsednik panoge.

“Z obema smo že govorili in sta dodatno motivirana, zavedata se svoje vloge nosilcev smučarskega teka v bodoče, Eva je že nekajkrat dokazala, da se lahko uvršča v finale, računam, da bo z dobrim strategom, kot je Hattestad, naredila še en korak naprej,” pričakuje Beznik.

“Se veselim sezone. Za nami je težko obdobje. Pred tremi leti smo imeli še 250.000 evrov dolga, panogo smo finančno sanirali, zdaj se lotevamo organizacijske sanacije. Mislim, da smo na dobri poti. Vsekakor bomo delali na več področjih, na mladih, na množičnih prireditvah, imamo veliko načrtov, imamo sprejeto strategijo razvoja smučarskega teka, se trudimo, gremo naprej, žal brez Anamarije, zaenkrat,” je sklenil Beznik.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button