Šport

Slovenske rokometašice brez težav do sedmega nastopa na SP

Slovenska ženska rokometna reprezentanca se je uvrstila na letošnje svetovno prvenstvo med 2. in 19. decembrom v Španiji. Po sobotni zmagi na prvi kvalifikacijski tekmi v Ljubljani s 24:14 se je na današnji povratni tekmi v Hafnarfjordurju z Islandijo razšla z neodločenim izidom 21:21 (9:8).

 

* Dvorana Ithrottamidstod Hauka, brez gledalcev, sodnika: Andrej in Sandro Smailagić (oba Švedska).
* Islandija: Thorsteinsdottir, Gisladottir, Jacobsen, Jonsdottir 2, Knutsdottir, Haraldsdottir 1, Örvarsdottir 1, Juliusdottir 5, Davidsdottir, An. Gudmundsdottir 3, Sturludottir 1, Thompson 4, Gylfadottir, Hauksdottir 4, As. Gudmundsdottir, Magnusdottir.
* Slovenija: Pandžić, Vojnović, Jurič, Novak, Omoregie 1, E. Abina 1, Stanko 8, A. Abina 1, Ljepoja 1, Fegic, Lazović 1, Svetik 1, Čopi, Beganović 3, Gomilar-Zickero 4.
* Sedemmetrovke: Islandija 3 (2), Slovenija 3 (2).
* Izključitve: Islandija 4, Slovenija 6 minut.
* Rdeči karton: /.

Izbranke črnogorskega strokovnjaka na slovenski klopi Dragana Adžića so levji delež na poti do zaključnega turnirja na Pirenejskem polotoku opravile že pred petimi dnevi, ko so v kultni dvorani na Kodeljevem tekmice iz dežele gejzirjev premagale z desetimi goli razlike. Na današnji povratni tekmi Islandk niso še drugič spravile na kolena, kljub temu pa so si zasluženo izborile sedmi nastop na svetovnih prvenstvih po Nemčiji 1997 in 2017 ter Italiji 2001, Hrvaški 2003, Rusiji 2005 in Japonski 2019.

Na SP so so poleg Španije, Nizozemske, Norveške, Francije, Danske in Hrvaške prek kvalifikacij prebile tudi Črna gora, Nemčija, Avstrija, Rusija, Češka, Romunija, Srbija in Švedska.

Svetovno prvenstvo bo med 2. in 19. decembrom v Barceloni, Granollersu, Tarragoni, Lleidi, Castellonu de la Plani in Badaloni.

Povratni islandsko-slovenski dvoboj je bil v primerjavi s prvo tekmo v Ljubljani veliko manj kakovosten. Predvsem to velja za prvi polčas. Obe izbrani vrsti sta v tem obdobju igre naredili številne osnovnošolske napake, končal pa se je s tesnim vodstvom oslabljenih Slovenk, ki niso mogle računati na prvo zvezdnico Ano Gros, z 9:8.

V drugem polčasu so Slovenke zaigrale malenkostno bolj preudarno in vseskozi nadzorovale Islandke. Adžićeve izbranke resda niso blestele, predvsem nerazpoložena pa je bila na prvi tekmi neustavljiva Elizabeth Omoregie (njen odstotek strelov je znašal 1-8).

Slovenke so bile kljub temu na pragu nove zmage proti Islandkam, zmago pa jim je izmaknila Ragnheidur Juliusdottir, ki je po koncu izteka igralnega časa z natančnim izvajanjem sedemmetrovke zadela za končnih 21:21.

V slovenski izbrani vrsti je bila na današnji tekmi najbolj učinkovita Tjaša Stanko z osmimi goli, Tija Gomilar-Zickero je prispevala štiri, Aneja Beganović pa tri zadetke.

Source
STA
Back to top button