AktualnoŠport

Roglič z izjemno predstavo do zmage po Baskiji

Slovenski kolesarski as Primož Roglič (Jumbo-Visma) je skupni zmagovalec dirke po Baskiji. Enaintridesetletni Kisovčan se je v šesti etapi od Ondarroe do Arrateja (111,9 km) na spustu četrtega od sedmih klancev odlepil od skupine s Tadejem Pogačarjem (UAE Team Emirates) in na koncu z drugim mestom v etapi slavil 13. zmago na večdnevnih dirkah.

Roglič je tako drugič v karieri slavil po Baskiji, potem ko je bil najboljši že leta 2018. To je bila skupno že 52. zmaga v karieri za najboljšega kolesarja lestvice Mednarodne kolesarske zveze (Uci).

V skupnem seštevku je drugo mesto mesto pripadlo Jonasu Vingegaardu (Jumbo-Visma), ki je na koncu zaostal 52 sekund, tretji pa je bil Pogačar, potem ko je moral v drugi skupini večino časa sam narekovati ritem in slediti Rogličevi skupini. V etapi je 22-letnik s Klanca pri Komendi zasedel peto mesto, za Rogličem pa v razvrstitvi zaostal 1:07 minute.

V boju za etapno zmago do obračuna ni prišlo. Potem ko je slovenski zvezdnik opravil večino dela, je nato prepustil zmago Francozu Davidu Gauduju (Groupama FDJ). Slednji se je na zadnjem klancu na Usartzo z napadom znebil Britanca Hugha Carthyja ter nato ves čas narekoval ritem. V cilj je skupaj z Rogličem pripeljal s 35 sekundami prednosti pred štirimi zasledovalci. Tretji je bil danes Španec Alejandro Valverde (Movistar). Tretjega slovenskega predstavnika na dirki Jana Polanca (UAE Team Emirates) ni bilo v ospredju.

Zadnja etapa jubilejne 60. dirke po Baskiji je pričakovano povsem premešala vrstni red v skupnem seštevku. V rumeni majici vodilnega jo je sicer s 23 sekundami naskoka začel Američan Brandon McNulty (UAE Team Emirates), ki pa ni bil dorasel nalogi. Obenem ga je moral v zahtevnih trenutkih varovati in mu pomagati tudi Pogačar, zaradi česar je slovenski as zamudil napad skupine, v kateri je bil tudi njegov devet let starejši rojak.

To se je zgodilo na spustu po četrtem vzponu na Elosua-Gorlo. Prednost Rogličeve skupine, v njej so veliko dela opravili kolesarji Astane in Movistarja, je vztrajno rasla, na najbolj strmem vzponu na Krabelin pa je povsem popustil McNulty. Nekaj časa mu je Pogačar še pomagal, potem pa je dobil proste roke v lovu za svojim rojakom.

Roglič je z močnim ritmom na Krabelin prednost pred Pogačarjevo skupino povišal na pol minute, na spustu in ravnini pred težjim zaključkom pa celo na minuto. Na vmesnih sprintih je osvojil še šest bonifikacijskih sekund in še učvrstil vodstvo na dirki pred zadnjim vzponom na Usartzo, dobra dva kilometra pred pred ciljem v Arrateju.

Že drugič je bil zanj ta kraj srečen, saj je tam slavil že lani v prvi etapi dirke po Španiji. Tokrat sicer ni prišel do etapne zmage, je pa slavil skupno zmago, prvo letos v svetovni seriji, potem ko je po dveh padcih v zadnji etapi ostal brez končnega uspeha na dirki Pariz – Nica.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button