Šport

Roglič v boj za zmage še na enodnevnih klasikah

Slovenski kolesarski zvezdnik Primož Roglič bo danes na Nizozemskem lovil zmago na prestižni enodnevni preizkušnji Amstel Gold. Letošnja 56. izvedba bo zaradi pandemije novega koronavirusa spremenjena, vseeno pa najbolj eksplozivnim hribolazcem in favoritom za večdnevne dirke omogoča boj za zmago z najboljšimi kolesarji za enodnevne klasike.

V prvi vrsti bo zanimivo spremljati interno moštveno politiko ekipe Jumbo-Visma, ki bo v lov za zmago poslala tako Rogliča kot Belgijca Wouta Van Aerta. Slednji v zadnjih letih velja za enega najboljši kolesarjev na klasikah, družbe pa obema predstavnikoma Jumbo-Visme ne bo delal zadnji zmagovalec te preizkušnje (2019), domačin Mathieu van der Poel.

Slednji se je odločil, da se bo posvetil predvsem pripravam na dirko po Franciji in bo izpustil tudi kasnejši belgijski dvojček ardenskih klasik, valonska puščica in Liege-Bastogne-Liege.

Med favoriti za zmago bo Britanec Tom Pidcock (Ineos Grenadiers), ki je ta teden dobil brabantsko puščico, ko je v ciljnem sprintu ugnal Van Aerta. Po nekaj dirkah odsotnosti se vrača tudi Francoz Julian Alaphilippe, ki bo motiviran po novi triletni pogodbi z belgijskim Deceuninck-Quick-Stepom.

V provinci Limburg bodo med najboljšimi tudi Španec Alejandro Valverde (Movistar), Avstralec Michael Matthews (BikeExchange), Švicar Marc Hirschi (UAE Team Emirates), Nemec Max Schachmann (Bora-hansgrohe) in številni drugi, ki jim kratki in strmi vzponi ustrezajo.

Ne bo pa še enega slovenskega zvezdnika Tadeja Pogačarja (UAE Team Emirates), ki se bo karavani priključil na valonski puščici (21. april). Od Slovencev bodo na startu še Matej Mohorič (Bahrain Victorious), Jan Polanc (UAE Team Emirates) in Luka Mezgec (BikeExchange).

Preizkušnja bo tokrat potekala po krožni trasi v okolici Valkenberga in ciljem v Berg en Terblijtu. Kolesarji bodo morali najprej premagati 12 krogov 16,9 km dolge trase, v zadnjem krogu pa se bodo podali na krog z običajnim zaključkom na Amstel Goldu v zadnjih letih. Skupna dolžina je 216,7 km.

Source
STA
Back to top button