Šport

Roglič proti Evenepoelu pred Girom še po Kataloniji

Slovenski kolesarski as Primož Roglič bo uspešno vrnitev po operaciji ramena nadaljeval na dirki po Kataloniji. Ta se bo začela v ponedeljek in trajala vse do nedelje, 26. marca. Vloga favorita na dirki sicer pripada Belgijcu Remcu Evenepoelu, s katerim se bo Kisovčan meril tudi na majski dirki po Italiji.

 

Roglič (Jumbo-Visma) in Evenepoel (Soudal-Quick Step) sta se na tritedenskih dirkah doslej pomerila enkrat, lani na Vuelti. Tam je bil na koncu uspešnejši Evenepoel, ki je prvič slavil na največjih pentljah.

Roglič je lansko špansko preizkušnjo končal predčasno po padcu v 16. etapi. V tistem trenutku je bil drugi v skupnem seštevku in počasi rezal v zaostanek za mladim Belgijcem, potem ko je rasel v formi v tednih po še enem grdem padcu in predčasnem koncu na Touru.

Čez mesec in pol si bosta Roglič in Evenepoel na tritedenskih dirkah nasproti stala še na Giru, še pred tem pa ju čaka spopad po katalonskih cestah.

Roglič je uvod v sezono načrtoval prav z nastopom po Kataloniji, a se je presenetljivo pojavil že na dirki od Tirenskega do Jadranskega morja, ki se je končala preteklo nedeljo.

Tam je zabeležil tri etapne zmage in posledično tudi skupno. Čeprav po zahtevnem pripravljalnem obdobju vselej ni deloval najbolj prepričljivo, je kolesaril pametno, se izogibal težavam in v sprintih dokazal, da ima v svojih nogah, pobritih, dovolj dinamita za kosanje z največjimi tekmeci.

Število zmag v karieri je z letošnjimi štirimi tako pomaknil do 69. Lani je denimo slavil pet zmag, od tega tudi v skupnih seštevkih na dirkah Pariz-Nica in kriterija Dauphine.

Svetovni prvak s cestne dirke v lanskem Wollongongu Evenepoel pa je letos slavil na dirki po Združenih arabskih emiratih, a brez etapnega uspeha. Tega ni zabeležil niti na dirki po San Juanu v januarju. V zadnjih tednih se je posvetil višinskim pripravam v Španiji in je po besedah športnega direktorja ekipe Klaasa Lodewycka zelo samozavesten pričakal katalonsko preizkušnjo.

Ta se bo v ponedeljek začela z razgibano prvo etapo in zaključkom, ki bi lahko bil pisan na kožo prav Rogliču s kratkim in strmim sprintom. Že v drugi etapi kolesarje čaka vzpon na Vallter na 2135 m nadmorske višine.

Tretja, kraljevska etapa je prav tako gorska s tremi zahtevnimi vzponi v zadnjih 100 km na Coubet, Creueto in zaključnim klancem do La Moline ter skoraj 4000 višinskimi metri. Četrta etapa bo namenjena sprinterjem, medtem ko peta prinaša zelo strm zaključni vzpon na Lo Port.

Šesta etapa je sicer kategorizirana kot sprinterska, a v zadnjih 40 km ponuja kar nekaj priložnosti za pobeg manjše skupine kolesarjev. Zadnja, sedma etapa pa je klasična s krožno stezo po Barceloni. Kolesarji bodo morali šestkrat premagati klanec na Montjuic.

Rogliču zmaga na katalonski večdnevni dirki manjka na seznamu osvijenih dirk svetovne serije. Leta 2016 je kot član Jumbo-Visme (takrat LottoNL-Jumbo) na dirki že nastopil in z drugim mestom v zadnji etapi prišel do drugih stopničk za svoje takrat novo moštvo. Prvo zmago za nizozemsko ekipo je nato slavil na prihajajočem Giru v kronometru v deveti etapi.

Čeprav strokovnjaki v kolesarskih krogih izpostavljajo predvsem obračun Rogliča in Evenepoela, pa 33-letni Kisovčan in 23-letnik iz Aalsta ne bosta edina kandidata za skupno zmago v Kataloniji. Nevarna bosta predvsem domačin Mikel Landa (Bahrain-Victorious) in Ekvadorec Richard Carapaz (EF Education-EasyPost), ki je za svojo novo ekipo letos dirkal zelo redko.

Svoje načrte ima tudi Adam Yates (UAE Team Emirates), ki je na dirki po ZAE premagal Evenepoela v kraljevski etapi, tu pa je še vedno prisotni Francoz Romain Bardet (Team DSM) in številni drugi. Po Kataloniji bo nastopil tudi Kolumbijec Egan Bernal (Ineos Grenadiers), ki se po januarski poškodbi kolena vrača v karavano.

Source
STA
Back to top button