Šport

Roglič brani zmago v Liegu, Pogačar po belgijsko zadoščenje

Slovenska kolesarska asa Primož Roglič in Tadej Pogačar bosta danes v središču pozornosti na eni največjih enodnevnih dirk na svetu Liege – Bastogne – Liege, ki velja za enega od petih kolesarskih spomenikov v sezoni. Roglič bo branil lansko zmago, Pogačar pa bo z nekaj jeze v nogah iskal zadoščenje na belgijskih tleh.

Mladi, 22-letni zvezdnik svetovnega kolesarstva je moral zaradi dveh lažnih pozitivnih izvidov v njegovem moštvu UAE Team Emirates izpustiti sredino preizkušnjo na slovitem zidu Mur de Huy. Ekipa je bila v začetku leta cepljena proti novemu koronavirusu, tudi ponovni testi pred valonsko puščico pa so pokazali negativne vrednosti, a so bile belgijske oblasti neomajne.

Pogačar je tako skupaj z moštvenim kolegom Janom Polancem lahko le od daleč spremljal izjemen dvoboj med Rogličem in Francozom Julianom Alaphilippom na najstrmejšem delu zaključnega vzpona. Član Deceuninck-Quick-Stepa je v zadnjih 300 metrih bolje odmeril napad in tik pred ciljem ugnal Rogliča (Jumbo-Visma), slednji pa bo priložnost za “maščevanje” iskal na največji ardenski preizkušnji na koledarju.

Lani je v Liegu Roglič zmagal v fotofinišu, potem ko je Alaphilippe prehitro slavil, kasneje pa so ga zaradi spreminjanja smeri v sprintu sodniki kaznovali in postavili na peto mesto.

Kot vedno je moč v drugi polovici 259,1 km dolge preizkušnje pričakovati pravi ognjemet, ko si bodo eden za drugim sledili kratki in strmi ardenski vzponi. Po stavnicah in formi letošnje sezone sodeč so favoriti za zmago na “La Doyenne” Alaphilippe, Roglič in Pogačar, v boj pa bi se lahko kakopak vključili še nekateri drugi.

Od Slovencev bo nastopil še Matej Mohorič (Bahrain Victorious), ki je lani v zaključku skorajda presenetil favorite in končal na četrtem mestu.

Source
STA
Back to top button