AktualnoŠport

Prvi spomenik kolesarske sezone Stuyvenu, Mohorič 11.

Belgijec Jasper Stuyven je zmagovalec prve od petih največjih enodnevnih klasik oziroma kolesarskih “spomenikov” v sezoni. Na 299 km dolgi preizkušnji od Milana do San Rema je v zaključku z napadom presenetil tekmece in v cilju ugnal Avstralca Caleba Ewana in rojaka Wouta Van Aerta. Najboljši Slovenec Matej Mohorič je bil 11.

Od preostalih Slovencev je bil Luka Mezgec (Team BikeExchange) na koncu 49. z zaostankom 29 sekund. Več kot deset minut pa je v cilj za zmagovalcem na 135. mestu pripeljal Jan Tratnik (Bahrain Victorious), ki je opravljal vlogo pomočnika za Mohoriča in kapetana Italijana Sonnyja Colbrellija.

Odločitev o zmagovalcu je na 112. izdaji “Classicissime” znova padla po vzponu na Poggio v zadnjem delu preizkušnje. Takrat se je v ospredju odlepila skupina nekaj več kot desetih kolesarjev. Spogledovanje med favoriti pa je v zadnjih treh km na ravninskem zaključku izkoristil 28-letni Stuyven (Trek-Segafredo).

Napadu se je kasneje sicer priključil Danec Soeren Kragh Andersen (Team DSM), ki pa v zaključku ni imel moči. Skupaj sta imela na Via Romi ključnih nekaj metrov prednosti pred drugimi. Ko so Nizozemec Mathieu van der Poel (Alpecin-Fenix), Van Aert, Peter Sagan (Bora-Hansgrohe) in drugi začeli sprint, je imel 28-letnik iz Leuvena, družina ima sicer v tem mestu čokoladnico, že dovolj veliko prednost, da je zadržal zasledovalce za seboj in slavil največjo zmago v karieri.

Belgijec je priznal, da je imel na koncu prazne noge. “Vseeno je, ali zmagaš za minuto ali en centimeter.” je sporočil veliki zmagovalec prvega kolesarskega spomenika. “Ne, seveda nisem pričakoval, da bom takole napadel. Trije kolesarji so bili tu zelo močni, o tem nam sploh ni treba razpredati. Nikoli pa nismo rekli, da ne bomo startali na zmago, želeli smo storiti vse v naših močeh. Načrt je bil le, da gremo po najboljši izid in da smo v igri za zmago v zaključku. Veliko je bilo hitrih fantov in vedel sem, da moram iti na vse ali nič. Če bi se spustil v sprint z vsemi temi imeni, bi bil najbrž okoli petega, desetega mesta,” je še dodal.

“Raje vidim, da poskusim, četudi morda ostanem brez vsega. To je največja zmaga moje kariere. Morda se osemkrat v desetih poskusih ne bi izšlo, dvakrat ali enkrat pa lahko dobim vse. Neverjetno,” je še zaključil presrečni kolesar iz Leuvena.

Primavera, oziroma prva od velikih petih spomladanskih klasik, je potekala po preverjenem receptu. Glavnina je v ospredje pustila nekaj ubežnikov, ki so večino najdaljše enodnevne preizkušnje preživeli na očeh sponzorjev. Tokrat je bilo med ubežniki osem kolesarjev, privozili pa so si največ sedem minut in pol naskoka pred glavnino.

Po dobri tretjini dirke oz. 200 km pred koncem je glavnina z več ekipami na čelu začela loviti ubežnike, med ključnima vzponoma na Cipresso ter Poggio di Sanremo pa jih je tudi ujela. Zadnjih 25 km je bilo znova peklenskih po skoraj 275 km v sedlu.

Najboljši Slovenec Mohorič, na koncu 11., se je ves čas vozil v ospredju in sledil Van Aertu ter Francozu Julianu Alaphilippu, v kaotičnem zaključku pa ni imel možnosti proti boljšim sprinterjem. Te je kot že ničkolikokrat na Milano – San Remu eden od kolesarjev presenetil ter izkoristil njihovo spogledovanje.

Dobrih šest km pred ciljem je na vzponu prvi pospešil Alaphilippe, nato pa je poskusil še Van Aert. Vse napade je pokril danes tudi na vzponih odlični Ewan, ki je bil kot najboljši sprinter v najboljšem položaju pred spustom do tradicionalnega zaključka na Via Romi, a velikega trenutka kljub najboljšemu sprintu ni dočakal.

Source
STA
Back to top button