Šport

Prvenstvo PGA brez branilca naslova Phila Mickelsona, a s Tigerjem Woodsom

Mesec maj je med najboljšimi golfisti na svetu rezerviran za prvenstvo PGA. Letos ga bo gostilo igrišče Southern Hills v Tulsi, ki je vskočilo, potem ko je lani Združenje poklicnih igralcev (PGA) turnir odvzelo Trump Nationalu zaradi napada na poslopje ameriškega kongresa po volitvah v ZDA, za katerim naj bi stal nekdanji predsednik Donald Trump.

 

 

Takoimenovani majorji v golfu, med katere poleg aprilskega mastersa v Augusti in prvenstva PGA sodita še US Open in The Open oziroma odprto prvenstvo Velike Britanije, imajo znane datume in prizorišča za vsaj deset let naprej. Za prvenstvo PGA 2034 se na primer že ve, da bo na igrišču Frisco v Teksasu.

Datumi štirih največjih tekmovanj so se spremenili lani po vključiti golfa v spored olimpijskih iger. Tako si bodo odslej majorji sledili vsak mesec; aprila masters, maja prvenstvo PGA, junija US Open in julija The Open.

Prvega letošnjega v Augusti je osvojil Američan Scottie Scheffler, vodilni igralec na svetovni lestvici, ki je tudi v Tulsi med glavnimi kandidati za naslov. Ob njem velja izpostaviti vsaj še deset igralcev, večino iz prve dvajseterice na lestvici, dejstvo pa je, da bodo zahtevno, trdo igrišče in težki pogoji odprli vrata tudi večjim presenečenjem.

Na stavnicah so v povprečju na vrhu Jon Rahm (1-11), Rory McIlroy (1-11), Scottie Scheffler (1-12), sledijo pa Collin Morikawa, Justin Thomas, Dustin Johnson, Brooks Koepka …

Šele tretjič v več kot stoletni zgodovini turnirja med udeleženci ne bo branilca naslova Phila Mickelsona. Američan, ki je lani z osvojitvijo pokala Wanamaker postal prvi zmagovalec majorja v dopolnjenem 50. letu starosti, je namreč na bojni nogi z organizacijo PGA zaradi njegove vloge pri oblikovanju konkurenčne turneje v Združenih arabskih emiratih.

Mickelson je sicer imel pravico nastopa, saj ta do konca življenja pripada vsakemu zmagovalcu prvenstva PGA, vendar se je igranju odpovedal. Uradno zaradi ne dovolj dobre pripravljenosti, saj zaradi izključitve iz združenja PGA ne igra turnirjev od februarja letos.

Bo pa zato drugič po prometni nesreči pred petnajstimi meseci, v kateri je skoraj ostal brez spodnje okončine, nastopil Tiger Woods. V Augusti se je prebil skozi rez, a nato štiridnevno tekmovanje končal v hudi bolečinah in ob vidnem šepanju.

Kot je povedal Woods po odigranih krogih za trening, je njegovo stanje zdaj bistveno boljše, na roke pa mu gre tudi manj razgibano igrišče v primerjavi z Augusto. “Komaj čakam, da se začne tekmovanje,” je sporočil Woods, ki ima na stavnicah v ZDA za zmago razmerje 1-40.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button