AktualnoŠport

Pogačar na pragu skupne zmage: prednost povečal na 45 sekund

Do konca še dve ravninski etapi

Tadej Pogačar je z drugim mestom na peti etapi Dirke po Združenih arabskih emiratih, ki se je končala z zahtevnim vzponom, zadržal vodstvo v skupnem seštevku. Etapo je dobil Danec Jonas Vingegaard (Jumbo Visma).

Pogačar ima zdaj 45 sekund prednosti pred Adamom Yatesom. Britanec je v cilj na 1489 metrov visoki planoti Džabel Džajs, najvišji gori v ZAE, prišel na tretjem mestu, s Pogijem sta zaostala tri sekunde za zmagovalcem.

Po zaslugi bonifikacijskih sekund je prednost Pogačarja zdaj dve sekundi večja kot včeraj. Tretjeuvrščeni Joao Almeida (tokrat peti; +0:06) zaostaja minuto in 12 sekund.

Do konca dirke sta še dve ravninski etapi, ki ne bi smeli vplivati na vrstni red na vrhu, tako da je Pogačar zelo blizu skupni zmagi. Najboljši bodo morali paziti zgolj še na morebitni bočni veter, da ne bi prišlo do večjih razlik.

Dobro načrtoval napad

24-letni Vingegaard ni bil nevaren v skupnem seštevku, tako da so ga favoriti v sklepnem delu etape spustili naprej. Med seboj so nato obračunali v ciljnem šprintu po 21,5 kilometra dolgem vzponu, najboljši med njimi pa je bil znova Pogačar.

“Mislim, da sem dobro načrtoval napad. Glavnina je nekoliko upočasnila in rekel sem si, da moram vsaj poskusiti. Na srečo mi je uspelo dohiteti zadnjega ubežnika in ga premagati v šprintu. Zame je to velika zmaga. Je prva v sezoni tudi za ekipo. Ponosen sem na ta uspeh, saj vem, da lahko dirkam z najboljšimi,” je dejal Vingegaard, sicer zvest pomočnik Primoža Rogliča.

Foto: AP

Lucenka ujeli tik pred ciljem

V zadnjem delu etape je ves čas ritem narekovalo Yatesovo moštvo Ineos Grenadiers. Britanci so nadzorovali prednost osmih ubežnikov, ki so imeli pred začetkom ciljnega klanca dve minuti naskoka. Zadnjega med njimi, Kazahstanca Alekseja Lucenka, so ujeli tik pred ciljem.

Z močnim ritmom so želeli streti Pogačarja, a jim to ni uspelo, moči ni imel niti Yates. Napadi najboljših so se sicer začeli dobre štiri kilometre pred ciljem, prvi pa je poskusil Almeida, a si ni mogel privoziti prednosti.

Via
STA
Source
MMC

Povezani Članki

Back to top button