AktualnoŠport

Pogačar bo drevi v Parizu okronan kot kralj Toura

Slovenski kolesarski zvezdnik Tadej Pogačar bo drevi v Parizu okronan kot zmagovalec dirke po Franciji. Dvaindvajsetletnik mora do dokončne potrditve druge zaporedne zmage na Touru le še prikolesariti do cilja sicer slovesne in večinoma sprinterjem namenjene zadnje etape od Chatouja do Elizejskih poljan v francoski prestolnici (108,4 km).

Kolesar s Klanca pri Komendi je na letošnjem Touru slavil tri etapne zmage, glavnino prednosti pred najbližjimi tekmeci pa nabral že v Alpah v osmi in deveti etapi. Celoten preostanek 108. izdaje Toura je nato relativno mirno krmaril do skupne zmage, danes pa bo uradno postal najmlajši dvakratni zmagovalec v zgodovini največje dirke na svetu.

V skupnem seštevku bo Pogačar v Pariz pripeljal prednost 5:20 minute pred najbližjim zasledovalcem, Dancem Jonasom Vingegaardom, na tretjem mestu pa bo dirko po Franciji sklenil Ekvadorec Richard Carapaz (Ineos Grenadiers), ki za slovenskim asom zaostaja 7:03 minute.

Na odru za zmagovalce bo Pogačar tako kot lani znova poziral s tremi prepoznavnimi majicami. Z rumeno za zmagovalca dirke, pikčasto za najboljšega hribolazca ter belo za najboljšega mladega kolesarja na Touru.

Zmagovalca dirke po Franciji bo po prihodu v cilj pozdravil slovenski minister za zunanje zadeve Anže Logar. V Pariz je Logar odpotoval na povabilo francoskega ministra za Evropo in zunanje zadeve Jeana-Yvesa Le Driana.

Logarjeva prisotnost bo poleg vzdrževanja tesnega dialoga s francoskim zunanjim ministrom Le Drianom in drugimi predstavniki francoskih oblasti pomenila tudi priznanje in zahvalo slovenskim kolesarjem, ki na dirki po Franciji dokazujejo, da spadajo v sam svetovni kolesarski vrh.

Zadnja etapa se bo začela ob 16.30, v cilj pa bodo kolesarji prispeli nekaj po 19. uri.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button